1988. november 2.

A Cornell Egyetem diákja, Robert Tappan Morris útjára bocsátotta 99 sornyi kódból álló programját, a később róla elnevezett első internetes férget (Morris worm). A Nemzetbiztonsági Hivatal vezető kutatójának fia eredetileg csak tesztelni akarta a hatást, ám a féreg több ezer UNIX-os számítógépet fertőzött meg az ARPANET-en, hatalmas kárt okozott, s a később az MIT professzorává vált Morrist elsőként ítélték el ilyen cselekmény miatt.

Hirdetés

Morris
Morris 1988-ban

Morris worm
A Morris-féreg forráskódja a Bostoni Természettudományi Múzeumban

 

Azóta történt

  • 1969. november 21.

    A két kaliforniai egyetem, az UCLA (University of California, Los Angeles), illetve a Palo Altó-i Stanford között létrejön az első állandó, 50 Kb/s-os sebességű hálózati kapcsolat az ARPANET keretében. Bár az első üzenetet október 29-én küldték el, a végleges összekapcsolást nem sikerült ezek után létrehozni, mivel a bejelentkezéskor összeomlott a rendszer, de ennek ellenére sokan ezt a napot tartják az internet születésnapjának.

Előzmények

  • 2000. október 30.

    Lekapcsolják az utolsó Multicsot (Multiplexed Information and Computing Service) használó számítógépet. Az 1964-től az USA-ban kialakított korai időmegosztó, többfelhasználós, többfeladatos operációs rendszer fejlesztését az akkori tulajdonos, a Honeywell az 1980-as évektől leállította. A munkából 1969-ben kiszálló Ken Thompson és Dennis Ritchie az itt szerzett tapasztalatokat is felhasználta a Unix létrehozásánál.

  • 1969. október 29.

    Este fél tizenegykor egy 50 kb/s-os telefonvonalon egy IMP-t (Interface Message Processor – üzenetfeldolgozó processzor) használva összekapcsolódik az UCLA SDS Sigma 7-es és az SRI SDS 940-es számítógépe, és ezzel gyakorlatilag megszületik az ARPANET, az első nagy távolságokat összekötő csomagkapcsolásos hálózat, az internet legfontosabb elődje. Magát az IMP-t már szeptember elején üzembe helyezték, sokan ezért azt a dátumot tartják az internet születésnapjának.

  • 2003. április 16.

    Állítólag e napon fertőzte meg az első számítógépet a Spybot féreg, mely a P2P-hálózatokon terjedt (akkor főképp a KaZaA-n), majd a zombigépeket IRC-hálózatokba szervezte, így teremtette meg a terjesztő számára a távirányítás, a gép feletti uralom lehetőségét. E fertőzésnek köszönhető, hogy az egyik első spyware-eltávolító szoftver, az azóta is népszerű Spybot Search and Destroy megszületett.

  • 2001. február 12.

    Rendkívül gyors ütemben terjed az e-mailes Anna Kurnyikova-vírus. Mivel a levél mellékletében elrejtett féreg rengeteg címre továbbküldi magát a fertőzött gépekről, világszerte lelassul az e-mail forgalom, számos levelezőszerver leáll. A szerző, az OnTheFly becenevet használó 20 éves Jan de Wit két nap múlva maga jelentkezik a rendőrségen. A holland fiatalembert később a bíróság 150 óra közmunkára ítéli.