A kognitív mobilhálózatok lehetőségeit kutatta a Nokia és a BME

Hirdetés

A felhasználói szokások változásával ugrásszerűen nőtt meg a mobilos adatforgalom, ez a technológiai fejlődéssel kiegészülve korábban nem látott bonyolultságú hálózatokat eredményezett. A megváltozott környezetben is megfelelő felhasználói élmény költséghatékony megoldásainak kutatására indította „Virtualizáció alapú mobilhálózat optimalizáció” (ViMO) projektjét a Nokia budapesti kutatás- és fejlesztési csapata és a BME Mobil Innovációs Központja.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap társfinanszírozásában (EUREKA_HU_12-1-2012-0054) olyan hálózatüzemeltetési eljárásokat dolgoztak ki, melyek a vezeték nélküli távközlésben jelenleg még nem használt technológiák (programozható hálózatok, felhőszámítás, virtualizáció) implementálásán alapulnak.

A projekt által javasolt eljárások az információs technológiában már ismert virtualizáció, programozható hálózat (Software Defined Networking) és felhőszámítás (Cloud Computing) technológiák mobiltávközlési célú alkalmazásán alapulnak és képesek mobiltelefonhálózati erőforrások dinamikus, forgalmi igényeket követő átkonfigurálására és a forgalomkezelési irányelvek valós idejű optimalizálására. A jelenlegi várakozások szerint a kognitív, önmenedzselő hálózatok fontos építőkövei lesznek az 5. generációs mobilhálózatoknak – olvasható a Nokia közleményében.

Azóta történt

Előzmények