Nigériába vándorolt a laptop, az ára nem érkezett meg

Ahogy arról az IT café is beszámolt, újra elkapták a csalót, aki már a Hardveraprón is próbálkozott. Sajnos azonban akadnak, akik jobban el tudnak bújni, és a mi közösségünkben is kárt okoznak. Álljon itt egy példa a közelmúltból, tanulságképpen.

Az eladásra kínált noteszgép egy frissen regisztrált személy figyelmét is felkeltette, így angol nyelvű privát üzenetben arra kérte az eladót, vegye fel vele a kapcsolatot e-mailen. A mit sem sejtő tulajdonos eleget tett a kérésnek, és elektronikus levelezésben beszélte meg a részleteket a vevővel.

Később kiderült, hogy a reménybeli vevő nem csak ennek az eladónak, hanem többeknek tett hasonló ajánlatot, de azok - nagyon helyesen - nem dőltek be, sőt jelentették az illetőt a hardverapró rendszerében, ahonnan nagyon hamar ki is lett tiltva.

Legalább akkor gyanút kellett volna fognia, amikor a vevő arra kérte, egy harmadik országba, Afrikába küldje ki az inkriminált gépet, ugyanis azt nem saját használatra, hanem testvérének szánja. Nem így történt, megállapodtak.

Az eladó gondosan becsomagolta a laptopot, majd saját költségén elindította a költöző madarak egyik kedvelt téli szállására. Jelezte a vevőnek, hogy jöhet a pénz. Nem kapott választ. A rendőrség csalás vétségének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.

Ismételten felhívjuk olvasóink és a közösség figyelmét, hogy az ilyen és ehhez hasonló csalási kísérleteknek ne dőljenek be, próbáljanak tájékozódni az alku előtt, a beszélgetést ne tereljék más csatornákra, hiszen ezzel a csalók dolgát könnyítik meg.

A Hardverapró 535 500 regisztrált felhasználóval az ország legnagyobb hardver-mobil-IT lapcsaládjába tartozik, ahol a legmagasabb arányban vannak jelen azok, akik hardvereket, mobilokat és egyéb kütyüket adnak-vesznek. A nap huszonnégy órájában figyeljük a hirdetéseket, szűrjük a csalókat. Száz százalékos rendszer azonban nincs, a felhasználóknak is figyelniük kell. Ne utalj például előre! Ha bármi gyanúsat látsz, ezt jelezheted a "jelentem" gombokkal, mi pedig utánanézünk, kivizsgáljuk az esetet!

Azóta történt

Előzmények