Sokba fájhat a határ menti mobilozás

Előfordulhat, hogy a belföldi mobilhívásokért is a külföldi hívásokra vonatkozó tarifákat kell megfizetnünk, ha az országhatár közelében járunk – figyelmeztetett ma a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), amelyhez ilyen esetek miatt több panasz is befutott már. De ha odafigyelünk és manuálisan választunk hálózatot, elkerülhető a szándékolatlan roaming, vagyis az, hogy a mobiltelefonunk a határ közelében átváltson egy szomszédos ország szolgáltatójának hálózatára.

Hirdetés

A hatóság az idei turistaszezonra egy olyan térképet készített, amely mérési eredmények alapján bemutatja, hogy az országhatár közelében hol van esélye ennek. A térképen – amely az NHH honlapján érhető el, és tapasztalataink szerint csak Internet Explorer alatt működik zökkenőmentesen – jól látszik, hogy belföldi roamingolásba olyan városokban is belefuthatunk, mint Esztergom, Győr, Sopron, Szombathely, Őriszentpéter, Szeged, Gyula vagy Sárospatak.

A jelenség egyébként a technológia természetes velejárója: a bázisállomások hatósugara nem követi pontosan az országhatárokat, hanem benyúlik a szomszédos ország területére is. A szándékolatlan roaming ilyen esetekben fordulhat elő, leginkább akkor, ha egy adott helyen nagyobb a külföldi hálózat térereje, mint a hazai szolgáltatóé. Ilyenkor a telefon – ha automatikus hálózatválasztásra van állítva – átválthat a külföldi hálózatra, ami akár súlyos összegekbe is kerülhet, hiszen roamingkörnyezetben (még az EU-n belül is) sokkal drágább telefonálni, SMS-t, MMS-t küldeni vagy internetezni, ráadásul a hívásfogadásért is fizetni kell.

Utólag már hiába reklamálunk

Az NHH-hoz befutott panaszok zöme is a hívásfogadási díjjal kapcsolatos – mondta el az erről tartott mai sajtótájékoztatón Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője. Tipikus eset például, amikor a szülők naponta hívják a határ mentén nyaraló gyereket, aki nem veszi észre, hogy a mobilja a külföldi szolgáltató hálózatát használja. Belföldi beszélgetéseknél a hívásfogadás ingyenes, de már az EU-n belül is 71 forint percenként, ami kellemetlen meglepetésként jelentkezhet a következő számlán.

Érdemes azt is tudni – mondta el Márton György NHH-szóvivő –, hogy külföldről hazafelé jövet a telefon akkor vált át a hazai hálózatra, ha elveszti a külföldi hálózat jelét, ami a legritkább esetekben történik csak meg éppen az országhatáron. Általánosságban elmondható, hogy az átfedés átlagosan a határtól 15-20 kilométeres távolságig tapasztalható, de a kiterjedést több tényező – például a domborzat – befolyásolja.

Az NHH azt tanácsolja, hogy a határ közelébe utazók legyenek körültekintőek. Egyrészt valamennyi szolgáltató kötelezően tájékoztat SMS-ben a hálózatváltásról, erre oda kell figyelni. De a legbiztosabb és legegyszerűbb megoldás az, ha a mobiltelefont időben kézi hálózatválasztásra állítjuk, így az nem tud átlépni más szolgáltató hálózatára. Azért is érdemes figyelni erre, mert utólag a roamingdíjak miatt hiába reklamálunk, a szolgáltatók nem fogják visszafizetni vagy jóváírni a „külföldi” beszélgetésért felszámított pluszt.

Azóta történt

Előzmények