Ennek a hírnek nem ez volt az eredeti címe, de a hackerek átírták

Egy berlini székhelyű hackercsoport két, művészi hajlamú tagja, Julian Oliver és Danja Vasiliev olyan eszközt alkottak meg, mellyel egyrészt az informatikai biztonságot kívánják „cikizni”, másrészt arra akarják felhívni a figyelmet, hogy az online tartalomközlés megbízhatósága esetenként roppant mód kétségbe vonható, ha azt nézzük, hogy hányféle – technológiai alapú – manipulációs eszköz állhat rendelkezésre. Minderről az általuk demonstrációs céllal létrehozott Newstweek álriportja számolt be részletesen.

A páros által megalkotott eszközt is így hívják: ez egy vezeték nélküli hotspotra csatlakoztatva megadja a lehetőséget egy támadó számára, hogy a hálózatra kapcsolódó felhasználók olyan tartalmakat olvassanak – például egy hírportálon –, amilyet a támadó akar.

A technológiai-ideológiai performansz célja az, hogy figyelmeztessen az elvi lehetőségre: a hírközvetítés az interneten az eddigiektől eltérő módon is befolyásolható, esetlegesen durván manipulálható. Akciójukat jelentősen befolyásolták a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet felmérései, akik azt igyekeztek kimutatni, hogy az adatmódosítás, a kommunikáció kisebb-nagyobb manipulálása mennyire elterjedt a világban, például (akár kormányzati) szűréssel, cenzúrával milyen sok helyen találkozni.

A performerek egy német kávézóban próbálták ki élesben az eszközt: a Circus Lemke egyik széke mögé rejtették el, és a hozzáférést biztosító, konnektorba dugható kütyü segítségével hamis híreket közvetítettek valódinak látszó weboldalakról az ott netezőknek.

További technikai részletek olvashatóak a Newstweeken.

Azt még nem tudni, hogy maga az egész eljárás, a készülék kamu-e, mivel csak a fejlesztők híradásaiból lehet információt szerezni, de előbb-utóbb bizonyosan lesz egy nyilvános teszt, bemutató, amikor kiderül, hogy tényleg működik-e a megoldás.

Azóta történt

  • A számítógépes bűnözés kislexikona

    A biztonsági szakemberek számára létkérdés, hogy meghatározzák a támadók indítékait is, mivel mindegyikkel szemben más eszközökkel kell fellépni.

Előzmények