Neve már van a 100 dolláros laptopnak

A One Laptop Per Child projekt 100 dolláros laptopja új nevet kapott, mostantól Children’s Machine az elnevezése a gyermekek számára tervezett 2B1 típusnak – tudhatjuk meg a szervezet hivatalos portálja és a Wikipedia által közösen üzemeltetett weboldalról.

Magának a tervezett számítógépnek a technikai paraméterei igen kevéssé változtak, a Fedora Core egyszerűsített változatával fogják kínálni, minden egyes laptop rendelkezik majd beépített kamerával, melyet webkameraként is lehet használni, de fényképezés céljára is megfelel a 640 x 480-as felbontású kiegészítő.


Forrás: www.laptop.org


Mint már arról többször is hírt adtunk, a projekt célja, hogy csökkentsék a szegényebb országok gyermekeinek hátrányait az informatika területén. Célzottan alacsony árától azt remélik a program kidolgozói, hogy az érintett kormányzatok nagy számban vásárolnak majd belőle, s – első lépésként – a 6–12 éves korosztályt ellátják majd gépekkel. A tervet főleg a miatt érte eddig kritika, hogy hiába lesz számítógépük a gyerekeknek, ha az infrastruktúra fejletlensége miatt lehetetlen lesz számukra az internet elérése. Az utóbbi időben ezzel kapcsolatban is születtek kezdeményezések, a legígéretesebbnek (a fejlesztésbe több cég is bekapcsolódott) helyi wifihálózatok kialakítása tűnik.

Az még egyelőre bizonytalan, hogy kik és hányan érdeklődnek a 100 dolláros laptop iránt. A közelmúltban több, később megalapozatlannak bizonyuló hír is felröppent szerződésekről, szerződéskötési szándékokról. A projekt vezetői legutóbbi sajtóközleményükben kijelentették, hogy ugyan folynak előzetes tárgyalások, de addig nem kötnek konkrét megállapodásokat, amíg a tesztek le nem zajlottak. Annyi bizonyos, hogy Nigéria, Kína, India, Egyiptom, Brazília és Thaiföld kormányzata már kifejezte érdeklődését. A szakértők a lehetséges megrendelésekről szóló első konkrét adatokat a szeptember 12. és 13. között Nigériában megrendezendő Digital World Conference után várják. Előzetes becslések szerint 5 és 10 millió közötti darabot kellene a laptopból értékesíteni ahhoz, hogy a tervezett 100 dolláros árat tartani lehessen.

Azóta történt

Előzmények