Népegészségügyi portált indított az EU

Az Európai Bizottság az eHealth 2006 konferenciára időzítette egy új, angolul Health-EU névre keresztelt tematikus portál felavatását – így szeretnének a jövőben szakszerű tájékoztatást biztosítani a téma iránt érdeklődőnek. A tájékoztató weboldal létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a becslések szerint az EU lakosságának harmada szokott az interneten különböző egészséggel kapcsolatos információkat keresgélni. Miközben hazánkban minden létező probléma megtapasztalható az egészségügy területén, talán érdemes nekünk is aktívan bekapcsolódni az Európai Unió e sikeresnek ígérkező közös akciójába.

Ha a Health-EU nyitóoldalára virtuálisan belép az érdeklődő, hat tematikus egészségügyi terület kapujához érkezik. Ezeket megnyitva további 47 témakör kínálja az egyszerűen megfogalmazott, tudományosan bizonyított, megbízható információkat – többek között a különböző betegségek gyógymódjairól, a prevenciós módszerekről, a fertőző betegségekkel kapcsolatos ismeretanyagokról. Olyan aktuális társadalmi kérdésekről is lehet olvasni, mint a bioterrorizmus vagy a tagállamok betegbiztosítási tudnivalói.

A portálnak az is célja, hogy az állampolgárok, az egészségre vágyó páciensek mellett az egészséggondozás szakértőit, a tudósokat és a szakpolitikusokat is ellássa információkkal a témához kapcsolódó kérdésekben, és a kutatás-fejlesztés legújabb eredményeiről is naprakész tájékoztatást adjon. Egész Európára kiterjedően mutatókkal, statisztikákkal szolgálnak az egészségügyre vonatkozóan. E helyről sok olyan nemzetközi és tagállami weboldal érhető el, ahol megismerhető egy adott térség vagy ország egészségpolitikája. Összesen 5700 internetes címet (linket) gyűjtöttek össze a honlap készítői.

A 2008 végéig 354 millió eurós költségvetéssel működő Public Health Programme uniós projekt keretében 600 ezer euróért megalkotott és működtetett Egészség-EU online tudástár megfelel annak a törekvésnek, amit az e-Europe intézkedési terv a központi internetes portálokra követelményként megfogalmaz: az állampolgároknak legyenek interneten elérhető, egyszerűen megfogalmazott, érthető és tudományosan megalapozott információforrásaik.

Azóta történt

Előzmények