Tüntetések és bojkott Németországban a Nokia ellen


Ipari forradalom
Forrás: www.marlaktuell.de

Mind magasabbra csap a népharag Németországban, mely azután tört ki, hogy a Nokia a múlt hét keddjén bejelentette: a működési költségek csökkentése miatt bezárja bochumi gyárát, s a gyártást részben (és főképpen) Kolozsvárra, részben Komáromba telepíti. Ha megtörténik a nyárra ígért felszámolás, akkor 2300 dolgozó kerül az utcára. A németek dühét csak növeli, hogy a most az olcsóbb működtetés felé mozduló vállalatot Észak-Rajna-Vesztfália tartomány 80 millió eurós támogatásban is részesítette korábban.

A felháborodás szinte a teljes politikai vezetőrétegre jellemző. Peer Steinbrueck gazdasági miniszter mélyen elítélte a finn cég lépését, s „karaván kapitalizmussal” vádolta meg a telefongyártó óriást. Kurt Beck, a szociáldemokrata párt vezetője szolidaritásból kitiltotta környezetéből a Nokia telefonjait. Horst Seehofer, fogyasztóvédelmi miniszter a hírek szerint azt tervezi, hogy minisztériumában is embargót rendel el, nem akar a hivatalban Nokia készüléket látni. Peter Struck, az SPD parlamenti frakcióvezetője látványos módon küldte vissza saját Nokiáját a cégnek, s utasította irodáját, hogy vásároljanak neki egy másik gyártótól telefont. A DGB szakszervezeti szövetség csütörtökön országos bojkottot hirdetett a finn cég termékeire, s felhívták a németeket, hogy más márkájú telefonokat vásároljanak. Az inteneten is elszaporodtak a bojkottfelhívások, az online aláírásgyűjtő ívek. Az IG Metall szakszervezet pedig holnapra tömeggyűlést hirdetett Bochumban, melynek célja a gyár megmentése volna, bár Steinbrueck miniszter szerint erre vajmi kevés az esély.

Az ügy már eljutott az Európai Bizottságig is, ám az Unió vezetői szorult helyzetbe kerültek, mivel mind Németország, mind Románia EU-tag, így a Nokia lépése belső piaci mozgásnak minősül. Jose Manuel Barroso, a Bizottság elnöke szolidaritásáról biztosította ugyan a német munkavállalókat, és segítséget is ígért, ám kifejtette azt is a Wirtschaftswoche magazinnak, hogy az Uniónak kötelessége támogatni a fejletlenebb régiók felzárkózását is. Emiatt azonban kétséges, hogy vajon milyen alapból és milyen jogcímen utalhatnak segélyt a munkanélkülivé váló bochumiaknak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények