Bejutnak a kalózok a német parlamentbe?

A svéd kalózmozgalom politikai pártja, a 2006-ban létrejött Piratpartiet a nyáron bejutott az Európai Parlamentbe, s a német kalózpárt már akkor jelezte, hogy ők sem csüggednek, s folytatják kampányukat azért, hogy a német szavazók a pártot juttassák be a szövetségi törvényhozásba a szeptember végén tartandó választásokon.

A kalózpártok jelenleg 33 nemzeti szövetséget számláló mozgalma az egész világon azonos célokat tűz ki maga elé (minden későbbi alakulat a svéd mintát követte létrehozásakor): főként a fiatalokat kívánják megnyerni maguknak, hogy megvalósíthassák alapvető programjukat, melynek két fő eleme: a szerzői és a szabadalmi rendszer reformja, illetve az állami megfigyelés visszaszorítása.

A siker érdekében a Piratenpartei Deutschlandnak szeptember 27-én el kellene érnie az ötszázalékos küszöböt, ami nem kevés, hiszen a svéd testvérpárt is jókora szerencsével tudta maga mellé állítani a szavazókat – nekik kapóra jött a Pirate Bay üzemeltetői ellen folyó eljárás, illetve az ítéletet fogadó felháborodás. A németeknek sokkal kisebb az esélyük, mivel a júniusi EP-választásokon csak 0,9 százalékot sikerült elérniük. Ugyanakkor a legdinamikusabban növekvő pártnak számítanak, s a német állam által bevezetett, illetve tervezett szigorítások (például a gyermekpornót tartalmazó oldalak blokkolása) talán újabb szavazatokat jelent majd nekik a hét végén.

Különösen sokat számíthat (még nem tudni, hogy pozitív vagy negatív értelemben), hogy a nyáron csatlakozott a kalózpárthoz az a korábban szociáldemokrata képviselő, Jörg Tauss, akit az év elején gyermekpornográfiát tartalmazó anyagok birtoklásával vádoltak meg. (A képviselőnél valóban nagy számban találtak ilyen képeket és videókat, ám ő soha nem ismerte el bűnösségét, azt állítja, hogy ezekhez akkor jutott hozzá, amikor hivatali munkáját végezte, jelesül a pedofil szubkultúrát vizsgálta.)

kaloz

A párt weboldalán szerepel egy olyan, egy próbaválasztáson készült felmérés (egyben kampányanyag), mely szerint a gyerekek és a fiatalok körében roppant népszerűek a kalózok, s ha ezen a korosztályon múlna, akkor a Piratenpartei akár kilenc százalékot is szerezhetne.

Azóta történt

Előzmények