Nem vicc a 35 dolláros táblagép

Az indiai oktatási minisztérium júliusban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a helyi műszaki egyetemekkel és kutatóintézetekkel együttműködve egy rekordolcsó, 35 dollárból előállítható táblagép kifejlesztésén dolgozik. Bár a rendezvényen a közoktatást megcélzó készülék prototípusát is bemutatták, sokan kétkedéssel fogadták a hírt, már csak azért is, mert a tárca korábbi, hasonlóan ambiciózus laptopprojektje kudarcba fulladt.

Lehet, hogy ezúttal nem így lesz. A minisztérium legalábbis mindent megtesz annak érdekében, hogy erről meggyőzze az embereket: nemrég az egyik helyi televízióban is bemutatták a prototípust (lásd a beágyazott videót, melyben 2:32 körül indul a releváns rész). A műszaki újdonságokkal foglalkozó Gadget Guru című műsor vezetői nemcsak beszélgettek Kapil Sibal oktatási miniszterrel, de hosszasan próbálgatták is az eszközt, és meglehetősen elégedettek voltak vele, a hardvert kiforrottnak találták. Egyikük azt mondta: két órán át próbálta lefagyasztani a táblagépet, de nem jár sikerrel.

A masinán egyébként Google Android operációs rendszer futott, a műsorvezetők tapasztalatai szerint kiválóan használható sebességgel. Kiderült az is, hogy a 2 GB memóriával ellátott tablet wifivezérlővel, webkamerával, mini USB-csatlakozóval, MiniSD-kártyaolvasóval, SIM kártyafoglalattal, továbbá video- és fülhallgató-kimenettel is rendelkezik. A verdikt szerint az egyetlen gyenge pontja az érintőceruzával is használható rezisztív érintőképernyő, amely nem túl érzékeny, bár ilyen költségvetés mellett az iPadéhez hasonlóan kezesbárányként reagáló felületet nem is lehet elvárni.

Kapil Sibal azt mondta: egymillió darabos megrendelés esetén már most elérhető a 35 dolláros gyártási költség, erre már kaptak ajánlatot. A miniszter hangsúlyozta, hogy ez a készülék bekerülési költsége, ennyiért tudják továbbadni az első lépcsőben célközönségnek számító oktatási intézményeknek, egyetemeknek. A kiskereskedelemben ez az ár nem lenne tartható, mivel a forgalmazásnak egyéb járulékos költségei is vannak – tette hozzá.

A tárca teljesen nyitott minden innovatív ötletre a gép hardverével és szoftverével kapcsolatban. Sibal világossá tette azt is, hogy nem tervezik India számára kisajátítani az eszközt, hanem az egész világnak szánják. Az első egymillió készüléket jövőre biztosan legyártják – ígérte meg –, a folytatás mikéntjéről majd eztán döntenek. „A célom az, hogy az árat 10 dollárra szorítsam le” – mondta a miniszter.

Azóta történt

Előzmények