Nem szokványos módon megy tőzsdére a Google

A világ első számú internetes keresőjét működtető amerikai Google Inc. hivatalosan közölte az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelettel (SEC), hogy első nyilvános kibocsátás (IPO) keretében tőzsdére viszi a cég 2,7 milliárd dollár értékű részvénycsomagját. A Sergey Brin és Larry Page által 1998-ban alapított, jelenleg 20-25 milliárd dollár értékűre becsült cég mintegy 2,7 milliárd dollár bevételt vár a részvények értékesítésétől, és az összeg legnagyobb része a most 30, illetve 31 éves két egykori stanfordi egyetemista zsebébe vándorol.

A hónapok óta izgalommal várt IPO a Wall Street-i befektetési bankok szinte teljes mellőzésével történik. A jegyzési szándékot telefonon, telefaxon, valamint interneten lehet jelezni, és az árfolyam az ilyen módon lebonyolított aukcióban alakul ki. A befektető közli az általa kínált maximumárat és a venni kívánt mennyiséget, amiből az öt éve alkalmazott, a kisebb mennyiséget jegyzőknek kedvező úgynevezett holland algoritmus alapján alakul ki a kibocsátási ár. Bin és Page a kibocsátás után is főszereplő marad a cégben, mivel a B-osztályú, tízszeres szavazati jogot biztosító 234,2 millió részvényből egyetlen darabot sem értékesítenek, csak a 11,9 millió A-osztályú papírért lehet versenyt futni.

Az 1907 alkalmazottal működő Google, amely februárban az egyesült államokbeli internetes keresési piac 35 százalékát uralta és napi több mint 200 millió keresést bonyolított, elsősorban az együttesen a piac 30 százalékot birtokló Yahoo!-val, az MSN-nel és az Ask Jeevesszel versenyez. A cég három éve működik nyereségesen – tavaly 105 millió dollár nettó nyereséget ért el –, nettó profitja az egy évvel korábbi 25,8 millióról 64 millió dollárra ugrott az első negyedévben, árbevétele pedig 179 millióról 390 millió dollárra nőtt az erőteljesen bővülő hirdetési bevételek nyomán.

Azóta történt

Előzmények