Nem kell adót fizetniük a kicsiknek Albániában

Hirdetés

Albánia miniszterelnöke a héten bejelentette, hogy nem kell adót fizetniük azoknak a kisvállalkozásoknak, melyek 11 millió forint alatti éves bevétellel rendelkeznek. A 11 és 18 millió forint közötti árbevételű cégek is könnyítést kapnak, bár ők adóalanyok maradnak, de a nyereségük mindössze 5 százalékát kell befizetniük az államkasszába az eddigi 7,5 százalék helyett. Főleg a frissen alapított tech cégeknek szeretnének segíteni, de nem akarnak pozitívan diszkriminálni.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján azt ígérte, az adóhatósággal közösen további lépéseket tesznek, hogy modern, vállalkozásbarát rendszert hozzanak létre, példaképként pedig az Európai Unió államait jelölte meg. A térségben Macedónia, illetve Koszovó is igyekszik a startupok kedvében járni. A keleti országok gazdaságélénkítő- és munkahelyteremtő akciókkal próbálnak vállalkozásokat csábítani magukhoz.

Az albán cégek 85 százaléka egyébként mikrovállalkozás, így a többség nem fizet adót jövőre. Az adóbevallást is igyekeznek megkönnyíteni, Albániában tényleg megvalósulni látszik a söralátéten elférő bevallás, hiszen a legkisebb cégeknek elég évente egy alkalommal nyilatkozniuk arról, hogy bevételeik nem érték el a 11 millió forintos határértéket. A könnyítés nyomán a feketegazdaság tisztulását várja a kormány, egyúttal szigorú ellenőrzéseket ígérnek, amelyeken az adóhatóság vizsgálni fogja a bevallások valódiságát, több évre visszamenőleg.

Előzmények