Nem elég jó a Microsoft

Harmadik üzleti negyedévét az elemzői prognózisoknál alacsonyabb profittal zárta a Microsoft, és előrejelzésében is visszafogottabb nyereségkilátásokat fogalmazott meg, mivel az internetes szolgáltatások, az új Office és a Windows Vista fejlesztése jelentős összegeket emészt fel. A március 31-én véget ért három hónapos időszakban a vállalat 10,9 milliárd dollár árbevételt és 2,98 milliárd dollár, részvényenként 29 cent nyereséget ért el. Egy évvel korábban a forgalom 9,62 milliárd dollár, a profit pedig 2,56 milliárd dollár volt. A Wall Street valamivel több mint 11 milliárdos árbevételt és 33 centes EPS-t várt. A gyengébb eredményt az online szolgáltatások átfazonírozásának és az Xbox 360 gyártása felpörgetésének költségeivel magyarázta a cég.

A negyedév során 1,7 millió fogyott az új konzolból, ennek nagy része márciusban, amikorra a Flextronics és a Wistron mellett egy új gyártópartner, a Celestica is bekapcsolódott a szerződéses gyártásba. Ezzel sikerült a cégnek megoldania az ellátási problémákat – ennek köszönhető, hogy az idei üzleti éves forgalmi célkitűzést 4,5–5,5 millió darabról 5–5,5 millió darabra emelték.

Üzemi szinten veszteséges volt az elmúlt negyedévben az internetes MSN részleg, valamint az Xbox 360-ért is felelős Home and Entertainment üzletág. Utóbbi ugyan éppen a konzolnak köszönhetően 571 millió dollárról 1,06 milliárdra növelte árbevételét, de vesztesége is nőtt, 175 millióról 388 millió dollárra. Az üzleti megoldások, valamint a mobil és beágyazott megoldásokért felelős divízió is szerény üzemi veszteséget ért el.

A jelenlegi negyedévre 11,5 és 11,7 milliárd dollár közötti árbevételt vár a Microsoft, 4–4,2 milliárd dollár közötti üzemi eredmény és 30 cent körüli EPS mellett. A Wall Street ennél valamivel magasabb profitot remélt. A hír hatására a vállalat részvényeinek árfolyama 5 százalékkal, 25,66 dollárra esett vissza a tőzsde zárása után.

Azóta történt

Előzmények