Ne foglalkozz a válsággal, tanuld magad a legjobbak közé!

A magasan képzett informatikusok hiányából fakadó munkaerő-piaci probléma enyhítésére a NetAcademia Oktatóközpont november elején ezer informatikai szakember képzésébe kezd. A cég IT Factory néven egyéni módszert dolgozott ki a tömeges, mégis minőségi oktatás megvalósítására, melynek technológiai feltételeit hazánk legnagyobb oktatási célú virtuális kiszolgálófarmja biztosítja.

Az IT Factory első tematikus képzéssorozata november 11-én indul, melynek keretében a résztvevők kedvező áron szerezhetnek a hálózatbiztonság területén a gyakorlatban is használható szaktudást. Az oktatás különlegessége, hogy a hallgatók jelentős része otthonról vagy a munkahelyéről vesz részt a képzésen. A tantermi órákat az interneten keresztül élőben közvetítik, míg a gyakorlás virtuális gépeken történik, így ezekhez bárhonnan lehet kapcsolódni. Az IT Café a NetAcademia szakmai segítségével mától vasárnap éjfélig egy vetélkedőt rendez (11 kérdésre várunk választ), ahol ingyenes részvételi lehetőségeket lehet nyerni ezekre a tanfolyamokra. A nyeremények között lesz még néhány NOD32 az ESET Software felajánlásaként, s szerkesztőségünk is összeállít egy ajándékcsomagot az egyik szerencsés nyertesnek. Játékunk a következő címen érhető el:

IRÁNY A JÁTÉK!

Megéri informatikai pályát választani

Az informatikai munkaerőpiacot érdekes kettősség uralja: túlkínálat és munkaerőhiány egyaránt megfigyelhető. Míg alacsonyan képzett informatikusokból jelenleg túlkínálat mutatkozik, az egyes felmérések megegyeznek abban, hogy jól képzett szakemberekből többezres hiány van. Pedig megéri informatikai pályát választani, hiszen a felsőoktatásból kikerülők közül az informatikusok 56 ezer forinttal keresnek többet az átlagnál, így jelenleg ők a legjobban fizetett friss diplomások (a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete által 2008 tavaszán végzett felmérés alapján). Az informatikushiány problémáját a felsőoktatás azonban önmagában nem tudja megoldani, hiszen informatikus szakemberekre már most is nagy szükség van, nem csupán három, négy vagy öt év múlva. Ráadásul – lévén, hogy gyorsan fejlődő területről van szó – a többéves lemaradás óriási veszteségeket okozhat a gazdaságnak.

Online oktatás és virtuális gépek a gyakorláshoz

A NetAcademia Oktatóközpont csaknem egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a magas színvonalú informatikai oktatás területén, s számos sikert ért el a tömeges képzés területén is. A cég az IT Factory keretében ezúttal ezer, az informatika iránt érdeklődő, de előképzettséggel nem feltétlenül rendelkező hallgató informatikai képzését tűzte ki célul. „Gyakorlatilag nem lehet a munkaerőpiacon .NET fejlesztőt találni, s lepkehálóval kell fogni a képzett hálózatbiztonsági szakembereket. A célunk az IT Factoryval az, hogy minőségi, ugyanakkor akár a fiatalok vagy kisebb cégek számára is megfizethető képzéssel ezeken a hiányterületeken gyors és érdemi változás következzen be” – mondta Fóti Marcell, a NetAcademia ügyvezetője.

A november elején induló képzés érdekessége, hogy egyéni módon valósítja meg a tömeges tanulást. „Olyan oktatási formát kellett találnunk, amellyel úgy oldható meg akár ezer hallgató képzése, hogy a mennyiség nem megy a minőség rovására. Emellett szerettük volna áttörni azokat a gátakat, melyeket a budapesti központú mérnökoktatás emel a vidékiek elé. A tantermi órákat interneten keresztül élőben közvetítjük, míg a gyakorlás virtuális gépeken történik, így a képzés bárhonnan végezhető. A chatmestereken keresztül az online hallgatók ugyanúgy kérdezhetnek vagy kérhetnek segítséget, mint tantermi társaik” – magyarázta az ügyvezető, aki oktatóként a hálózatbiztonsági szakemberek képzésében vesz részt.

A Microsoftnak is tetszik az ötlet

A NetAcademia eredetileg saját maga akarta kifejleszteni az interaktív oktatás támogatásához szükséges szoftvert, de végül a Microsoft felajánlásának köszönhetően a Microsoft Office Communication Server mellett döntött. „Az IT Factory segítségével azok is élvezhetik egy korszerű, tematikájában pedig naprakész informatikai oktatás előnyeit, akik vidéken vagy határainkon túl élnek. Ezért is volt kézenfekvő számunkra, hogy ezt a merőben új kezdeményezést saját megoldásunk biztosításával támogassuk” – mondta Győrffy Péter, a Microsoft Magyarország termékmenedzsere.

Az Office Communication Server segítségével az IT Factory hallgatói – kép és hangközvetítés útján – valós időben követhetik nyomon az előadást, miközben külön képernyőn látják az oktató gyakorlati példáit. A hallgatóknak ehhez mindössze az ingyenes Microsoft Live Meeting programot kell letölteniük, melynek segítségével csoportban dolgozhatnak, virtuális jegyzeteket készíthetnek, illetve a chatmestereken keresztül ugyanúgy kérdezhetnek vagy kérhetnek segítséget, mint tantermi társaik.

A 12 hetes képzéseken a hallgatók biztonsági fejtörők, illetve innovatív alkalmazások létrehozásán keresztül fejleszthetik tudásukat, ezt követően pedig díjmentesen nemzetközi MCP (Microsoft Certified Professional) minősítést szerezhetnek. Az IT Factory hallgatói számára biztosított virtuális gépeken díjmentesen érhető el az a több százezer forint értékű szoftver- és hardverkörnyezet, mely a gyakorlatorientált képzését biztosítja. Az oktatás technológiai feltételeit hazánk legnagyobb oktatási célú, a Hungary Networknél elhelyezett, 6 terabájt tárolókapacitással rendelkező virtuális kiszolgálófarmja biztosítja.

A tanfolyamokra az IT Factory weboldalán lehet jelentkezni.

Azóta történt

Előzmények