Kibervédelmi konferenciát rendezett a magyar nemzetbiztonsági szervezet

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) háttérintézményeként működő Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) szeptember 3-4-én rendezte meg a második Információbiztonság és Kibervédelem (ISCD) konferenciát, amely egyik felvezető szakmai rendezvénye az idén októberben kormánytámogatással megrendezendő Budapesti Kibertér Konferenciának.

Hirdetés

Az ISCD az információbiztonság és kibervédelem elméleti és gyakorlati fejlődésének nemzeti és nemzetközi fórumaként szolgál, mind stratégiai, mind pedig vezető szakértői szinten. A kétnapos, Balatonőszödön rendezett konferencia célja, hogy magas szintű szakmai és összehasonlító vitáknak teret engedve elősegítse a kiválóságon alapuló együttműködést az állami szektor, a nemzetközi integrációs szervezetek, az ipar, a kritikus infrastruktúra és a tudományos élet szereplői között. A konferencián bemutatták a legújabb, nemzetközi szerződéseket is érintő kibervédelmi trendeket, a jól, illetve a kevéssé ismert, legújabb sérülékenységek kiszűrésének módjait, az információbiztonsági tudatosság relevanciáját, az ipari irányítási (SCADA-) rendszerek védelmét, különösen a kritikus infrastruktúra tekintetében, valamint a vezető piaci szereplők és alkalmazásfejlesztők biztonsági megoldásait.

A konferencia előadóinak, valamint résztvevőinek sorában jelentős hazai döntéshozó személyiségek, a biztonságpolitikáért felelős szervezetek képviselői, a ma meghatározó információbiztonsági szolgáltatók vezető szakemberei, a hazai és a külföldi kritikus infrastruktúrák biztonsági vezetői, a jelentős információbiztonsági szolgáltatók vezető szakértői és egyetemi kutatóintézetek képviselői foglaljak helyet.

A konferencia témaindító előadásait Iklódy Gábor, a NATO újszerű kihívásokért felelős főtitkárhelyettese, valamint Zala Mihály, az NBF elnöke tartották meg. A kormányzat képviseletében az eseményen többek között Szemerkényi Réka, a Miniszterelnökség politikai főtanácsadója és Kovács Zoltán, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára vett részt. Utóbbi elmondta, hogy a kormány felismerte annak szükségességét, hogy a meglévő információs rendszerek védelmi képességét fel kell mérni, össze kell hangolni a hazai és az uniós szempontrendszereket, valamint meg kell védeni a nemzeti adatvagyont és a nemzeti kritikus infrastruktúrát. Ennek köszönhetően Magyarországon az elmúlt években teljesen átformálódott a jogszabályi környezet és a védendő értékek köre, valamint 2012 év elején megszületett az új Nemzeti Biztonsági Stratégia is.

A Budapesti Kibertér Konferencia 2012. október 4-5-én lesz. A résztvevői kör magas szintjénél és politikai súlyánál fogva a konferencia az idei év kiemelt diplomáciai és szakmai eseménye: 600 nemzetközi kormányzati, vállalati, tudományos és civil résztvevőt, és mintegy száz sajtóképviselőt várnak a Millenáris Parkba. A Budapesti Kibertér Konferencia résztvevőinek három plenáris ülés, öt tematikus panelbeszélgetés, nyolc műhelyvita, külön ifjúsági fórum és innovációs kiállítás teremt lehetőséget eszmecserére a kibertér nyújtotta gazdasági és társadalmi lehetőségekről, a kiberbiztonság nemzetközi és hazai fejleményeiről-vonatkozásairól és a kiberbűnözés jelentette veszélyekről.

Azóta történt

Előzmények