A NAV-nál külön osztály foglalkozik a warezzel

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaly 11 esetben végzett felderítést és nyomozást internetes kalózoldalak ellen – derül ki a Napi Gazdaság összefoglalójából. Az ezek esetében megállapított 2,5 milliárd forintos elkövetési érték adta a szerzői jogokat érintő összes felderített bűncselekményre kalkulált vagyoni kár több mint kétharmadát. A warezoldalaknál az átlagos elkövetési érték 227 millió forint volt, míg a többi, jellemezően hamisítási ügynél kevesebb, mint 200 ezer.

A lap szerint nem véletlen, hogy a NAV az internetes kalózkodásra külön osztályt állított rá, amely elsősorban illegális tartalmakkal üzletelő, bevételeket emelt díjas sms-ből vagy átutalásból begyűjtő oldalakat keresett. Az egyik nagyobb, 50 ezer felhasználó által látogatott és körülbelül ötezer filmet kínáló szolgáltatás például tízmillió forintos bevételt termelt az üzemeltetőknek, miközben a jogtulajdonosoknak 670 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

A hatóság a tavalyi év jelentős eredményének tartja a filmekhez gyakran már a premier napján magyar szinkront szállító CiNEDUB csoport lekapcsolását. Amint arról beszámoltunk, a NAV szerint a releasercsoport a szóbeszéddel ellentétben nem önzetlenül, csupán a hírnévért készített felvételeket a mozikban, majd publikálta azokat az interneten, hanem részesedést kapott a fizetős warezoldalak bevételéből.

Az akciók során lefoglalt szervereken legnagyobb mennyiségben filmek voltak, összesen mintegy 20 ezer, majd a szoftverek, e-könyvek és a zenék következtek. A NAV szerint a fizetős szerverek számának csökkenésével párhuzamosan megnőtt a torrent- és linkelős oldalak keresettsége, melyek igénybevétele „esetlegesen bűnsegédi magatartásnak minősülhet” – írja a Napi Gazdaság.

Azóta történt

Előzmények