A NATO aktívabb kiberhadviselésre készül

A főtitkár a fenyegetésekre, főképpen Oroszország katonai tevékenységére hivatkozott.

A NATO jövő hónapban Varsóban tartandó gyűlésén a résztvevők minden valószínűség szerint megállapodnak majd egy új kibervédelmi (és támadó?) stratégiáról, mely részletesen leírja majd, hogy földön, vízen, levegőben és az űrben milyen kibertevékenységeket kell folytatni a katonai szövetségnek – közölte szerdán Ludwig Leinhos vezérőrnagy, a német kiberparancsnokság (Kommando Cyber und Informationsraum) kiépítéséért felelős tábornok egy berlini konferencián.

A NATO ezzel az Egyesült Államok példáját követi, akik már 2011-ben bejelentették, hogy ezentúl a hadviselés kiemelt szegmenségnek tekintik a kibertérben folytatott tevékenységet, ugyanis az itt zajló műveletek ugyanolyan veszélyesek, mint a hagyományos küzdelmek, és fel is állítottak egy kiberparancsnokságot (U.S. Cyber Command), mely jelen pillanatban a Stratégiai Parancsnokság alá tartozik, ám nagy az esély arra, hogy hamarosan önálló haderőnemmé alakítják át.

Mindez nyilván nem független attól, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a héten jelentette be, hogy főképp az orosz haditevékenység és hadi fejlesztések fokozódása miatt a NATO európai tagjai sok év után először növelik a védelmi kiadásaikat. Ez jellemző a magukat különösen fenyegetve érző kelet-európai országokra is, Lettország 50, Litvánia 35 százalékkal többet költ védelemre, de Lengyelország és Észtország is megemelte költségvetésében ezeket az összegeket.

Azóta történt

Előzmények