A lányregénytől a matematikáig

Ezt megelőzően április 1-jén másodszorra rendezték meg a Tanárok a Lányokért napot. Középiskolák tanárai ismerkedhettek a műszaki területeken továbbtanulási lehetőségeivel, találkozhattak cégek és intézmények képviselőivel, kutató valamint a Lányok Napját már ismerő diáklányokkal. Mindezt annak érdekében, hogy iskolájukba visszatérve minél hitelesebben tudják informálni tanítványaikat pályaválasztási kérdésekben és nem utolsó sorban, hogy bátorítsák őket az április 28-i részvételre.

Nemzetközi sorozat

A Lányok Napja eredetileg amerikai kezdeményezésre jött létre, és évente az összes csatlakozó országban ugyanazon a napon rendezik meg, idén 2016. április 28-án. A program hazai elindítója a Nők a Tudományban Egyesület (NATE), hosszú távú célja, hogy megfordítsa a lányok pályaválasztási szokásaiban napjainkban uralkodó trendet, és felhívja figyelmüket a természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és informatikához szorosan kapcsolódó pályákra. A NATE ebben a programban szorosan együttműködik az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetséggel, akiknek egy tavaly szeptemberi kimutatása szerint mintegy négyezer mérnöki állás betöltetlen ma hazánkban. Ez a hiány jelentősen csökkenthető lenne, amennyiben a lányok legalább olyan arányban választanának mérnöki pályát, mint amilyen arányban teszik ezt fiú társaik.

A szervezők közleménye szerint a fiatalok pályaválasztási döntésében meghatározó szerepet játszanak az őket tanító pedagógusok. Tapasztalatok azt mutatják, hogy a tanároknak kevés lehetősége van a tankönyveken túl is betekinteni a mérnöki, technikai és tudományos szakmák mindennapjaiba, ezért hozta létre a NATE a Tanárok a Lányokért Nap elnevezésű kezdeményezést. Az Egyesület célja, hogy segítséget nyújtson a tanároknak abban, hogy a diákjaik pályaorientálásához szükséges, hiteles, szakszerű információkat saját tapasztalat útján és első kézből szerezhessék meg. A tanároknak alkalmuk nyílik megismerkedni az innovatív cégek és intézmények valós elvárásaival és lehetőségeivel, így sokkal hitelesebben tudják informálni tanítványaikat.

Regisztrálni az április 28-i programra a www.lanyoknapja.hu oldalon itt lehet. A programhoz tizenöt város, Budapest, Debrecen, Gödöllő, Győr, Hatvan, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Oroszlány, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Vác és Veresegyház következő cégei csatlakoztak:

AUDI – B. Braun Medical Kft. – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – BOSCH – Citi Szolgáltatóközpont – Debreceni Egyetem – ELTE Informatikai Kar – EngAme Akadémia – Ericsson Magyarország – Evopro Systems Engineering Kft.– Evosoft Hungary Kft. – Gábor Dénes Főiskola – General Electric – Google – Grundfos Magyarország Gyártó Kft. – Hewlett Packard Informatikai Kft. – Holografika – IBM – IT Services Kft. – Kecskeméti Főiskola – LEGO Manufacturing Kft. – Magyar Telekom Nyrt. – MÁV START ZRT – Milestone Intézet – Miskolci Egyetem – MTA Kutatóintézetei – National Instruments Hungary Kft. – Nemesys Games – NetAcademia – Pázmány Péter Katolikus Egyetem – Szegedi Tudományegyetem – Szent István Egyetem – SZTE TTIK Informatikai Intézet – Takata Safety Systems Hungary Kft. – T-Systems Magyarország Zrt. – TÜV Rheinland InterCert Kft.

Azóta történt

Előzmények