Nagyobb billentyűzetet kap az Eee PC

Tovább csiszolgatja 8,9 colos kijelzővel rendelkező netbookjait a termékkategóriát megteremtő Asustek Computer. A tajvani DigiTimes értesülései szerint a vállalat Eee PC 904 és 905 típusjelzéssel tervez olyan modelleket, amelyeket nagyobb – a hónap eleji Computexen bejelentett 1000-es szériához használt vagy ahhoz hasonló – házba építenek. Mindezt azért, hogy kiigazíthassák a korábbi gépek egyik legzavaróbb hibáját, a kisméretű, nehezen megszokható billentyűzetet. Az új Eee PC-k így megkaphatják az 1000-es széria nagyobb, a normál méretű klaviatúránál csak 8 százalékkal kisebb billentyűzetét.


Eee PC 1000: nagyobb ház

Az új, Intel Atom processzorra épülő modellek a mostani elképzelések szerint más tekintetben nem térnek el a 900-as sorozat már piacon lévő darabjaitól, bár arról még nem született döntés, hogy változtatnak-e az akkumulátor és a flashes háttértár kapacitásán. Az Eee PC 904 és 905 hasonló áron kerül majd forgalomba, mint a 900 és 901 (ez utóbbi Magyarországon csak júliusban lesz kapható), és idővel ezek helyébe lép.

Az Asustek nagyon bízik az Eee PC sikerében. A vállalat vezérigazgatója, Jerry Sen a hónap elején azt jósolta, hogy e netbookokból jövőre 10 millió darabot fognak eladni, közel kétszer annyit, mint amennyit a tervek szerint az idén. Sen elmondta még, hogy 2009-ben e még formálódó termékkategóriából – melyet a kis kijelző, a nagyjából egy kilogramm körüli súly és a nem bivalyerős, hanem inkább energiatakarékos processzor jellemez – várhatóan 20-30 millió darab fogy majd világszerte, azaz a vállalat legalább a piac harmadát szeretné a kezében tudni. Azt is remélik továbbá, hogy a gépek kelendőek lesznek az észak-amerikai piacon is, ahol a jelzáloghitel-válság és a magas benzinárak miatt lanyhább a vásárlói kedv. E régióban az Asus piaci részesedése szerény egy százalék.

Az Asustek úgy számol, hogy nem kis részben az Eee PC sikerének köszönhetően 2010-re a világ ötödik legnagyobb notebookgyártójává avanzsál. Sen szerint egyébként netbookok megjelenése csak kis részben szív el vevőket a hagyományos notebookoktól, tehát nem kell attól tartani, hogy ezt a piacot rombolja az új termékek megjelenése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények