Nagy változás előtt áll az ausztrál internet

Az ausztrál parlament felsőháza 37 igen és 13 nem szavazat mellett hétfő éjjel elfogadta azt a szerzői jogi törvénymódosítást, aminek értelmében az internetszolgáltatókat kötelezhetik arra, hogy elérhetetlenné tegyenek weboldalakat, ha azok sértik az elsődleges tartalomtulajdonos érdekeit.

A jogtulajdonosok a szövetségi bíróságokon nyújthatják be blokkolási kérelmeiket, amennyiben pedig a bíróság úgy ítéli meg, hogy az adott honlapok elsődleges célja a szerzői jogok megsértése, a szolgáltatók kötelesek blokkolni az ausztrál IP címekről érkező kéréseket.

A HEDA (Home Entertainment Distributors Association) vezetője örömének adott hangot a módosítás elfogadását követően, vízválasztónak nevezte a döntést hozzátéve, már legalább öt éve szeretnék elérni a weboldalak blokkolásának lehetőségét. „Fantasztikus nap ez a kreatív iparnak, amely a döntés eredményeképp többet fektethet majd tartalomba a jövőben”.


[+]

Persze vannak, akik nem örülnek a módosításnak. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem Jogi karának professzora, Dr. Matthew Rimmer például kissé radikálisnak tartja a megoldást. Szerinte ugyanis a cenzúrát erősíti a döntés, ráadásul olyan oldalak is áldozatul eshetnek, mint a Dropbox, vagy a Mega, melyeken nem csak illegális tartalmak vannak. Dr. Rimmer szerint számos pontatlanság is van a frissen elfogadott szövegben, ami nehezíti majd a jogalkalazók munkáját.

„Mi például az elsődleges cél? Vagy hogyan működik a könnyítés? Ezek a definíciók nincsenek meghatározva a törvényben” – tette hozzá a professzor hétfő éjjel adott interjújában. Azt is megemlítette, hogy egy korábbi eset kapcsán 250 000 weboldalt blokkoltak a hatóságok, pedig csak egyetlen jogsértő oldalt akartak elérhetetlenné tenni. Mivel IP-ket és nem URL címet tiltottak, a szervereken tárolt egyéb oldalak is áldozatul  estek.

 

Azóta történt

  • A cenzúra kódja: 451

    Az új kód akkor jelenik meg a böngészőben, ha hatósági utasításra tiltották le a hozzáférést. Sok ilyen eset van, így a felhasználók is tudni fognak róla.

  • A jövő: arcról olvasó chatbot az ügyfélszolgálaton

    Nadiát eredetileg a fogyatékkal élők támogatására fejlesztették ki, de a mögötte lévő technológia biztosan népszerű és keresett lesz máshol is.

Előzmények