Nagy Teknősverseny az interneten


A teknősökért aggódó biológusok nagyszabású akcióba kezdtek, melynek során 11 nőstény kérges teknősre nyomkövetőt szerelnek, melynek segítségével az állatok szokásos évi vándorlását figyelemmel lehet kísérni, s mindezt egy weboldal segítségével az interneten is követni lehet. A kihalás szélére sodródott faj sorsáért aggódók számtalan amerikai és Costa Rica-i környezetvédelmi és üzleti csoportot nyertek meg támogatónak, s így született meg a Nagy Teknősverseny (Great Turtle Race) projekt, melynek keretében nem csak egyszerű webes szórakoztatásról és kampányról van szó, hanem a szervezők a diákokat és a tanárokat is igyekeznek mozgósítani.

A Costa Rica partjairól induló teknősöknek majd kétezer kilométert kell megtenniük, hogy a Galápagos-szigetekre megérkezzenek. A környezetvédők szerint a faj tíz éven belül eltűnhet az illegális tojásgyűjtés és a fészkelő helyük közelében lévő tengervíz szennyeződése miatt. Ezek a teknősök a legnagyobbak a világon, majd kétméteresre nőnek meg, súlyuk közel egy tonna is lehet, s a világ összes óceánjában megtalálhatóak. 1980-ban még 115 ezerre becsülték a nőstények számát, ma már mindössze 43 ezren lehetnek.


Az internetezők a Nagy Teknősverseny oldalán rengeteg információt találhatnak mind a „versenyről”, mind pedig magukról a teknősökről, s nyomon követhetik őket kéthetes vándorútjukon, megismerhetik az egyes állatokat, üdvözölhetik őket, adakozhatnak a környezetvédő szervezetek számára, s az oktatási oldalon számtalan segédletet és tanácsot kaphatnak arról, milyen módon hívják fel mások figyelmét is sorsukra.

A kérges teknősök várhatóan ma szállnak vízre, hogy elinduljanak a nagy utazásra.

Azóta történt

  • Bálnák az interneten

    A környezetvédők egy veszélyeztetett faj sorsára kívánják felhívni a figyelmet.

Előzmények