A brit légvédelmi rendszer adatait sem sikerült kitakarni egy PDF-ből

Áprilisban számoltunk be arról a biztonsági szempontból tragikomikus történetről, melynek főszereplője a brit Védelmi Minisztérium. Ahogy akkor megírtuk, a japán atomkatasztrófa által is befolyásolt civil mozgalmak a közérdekű információk nyilvánosságát biztosító törvényre hivatkozva kértek adatokat a kormányzattól az atommeghajtású tengeralattjárókról – azt szerették volna megtudni, hogy ezek az eszközök mennyire biztonságosak. A Védelmi Minisztérium eleget is tett kötelezettségének, ám nem készítettek egy új, a civileknek szánt dokumentumot, hanem a saját részre gyártott, igen sok bizalmas, védett információt tartalmazó 2009-es jelentést preparálták ki, ami annyit jelentett, hogy egyszerűen kitakarták a titkos adatokat. Ám a fekete betűk hiába nem látszottak a fekete háttér előtt, az adatok megmaradtak, s a jelenlétüket már egy egyszerű, véletlenszerű kijelölés is felfedte – nyilvánvaló, hogy mindenki, aki valamilyen okból másolásra jelölte ki a szöveget, tapasztalhatta, hogy el tudja olvasni a kitakart részeket is.

Hirdetés

Ebből az ügyből akkor – amellett, hogy a biztonsági szakértők még hetekig nem kaptak levegőt utána – politikai botrány is lett, vizsgálat indult. De úgy tűnik, nem túl nagy hatékonysággal, mivel a bakit korábban felfedő bulvárlap egy újabb, hasonló módon preparált PDF-dokumentumot talált a kormányzat honlapján. Ezúttal a brit légi közlekedésről és a légvédelem rendszeréről, a szélerőműveknek ezekre gyakorolt hatásairól készült tanulmány második része jelent meg úgy, hogy nem szakszerűen törölték az érzékeny adatokat, így azok a copy-paste után újra olvashatókká váltak.

A történteket a Sophos biztonsági cégtől újra az áprilisban keményen megszólaló („Elképesztő hülyeség!”) Graham Cluley kommentálta a cég honlapján, és nem kevéssé kioktatóan belinkelte cikkébe az Adobe segédletét, melyben azt magyarázzák el, hogyan lehet egy PDF-dokumentumot szerkeszteni az Acrobatban úgy, hogy a kitakarás az visszahozhatatlan kitakarás legyen.

A tudósítás után egy nappal a minisztérium törölte a dokumentumot, majd egy korrekt módon elkészítettet töltöttek fel a helyére.

Azóta történt

Előzmények