Az MVM NET megkezdte a pályáztatást az LTE 450 hálózat kiépítésére

A MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. bejelentette, hogy kiírták az eszközszállító és kivitelező kiválasztására vonatkozó pályázati eljárásait. A közlemény szerint rendszerszállító és a generálkivitelező kiválasztása, majd a szerződések megkötése után cég megkezdi az országos lefedettségű, az állami és üzleti infokommunikációt kiszolgáló LTE 450 hálózat kiépítését.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2013 decemberében írta ki pályázatát a 450 MHz-es frekvenciasáv kihasználatlan, szabad blokkjaira, melynek nyerteseként 2014. március közepén az MVM NET Zrt-t hirdette ki. A frekvenciahasználatra vonatkozó hatósági szerződést 2014. április 30-án írták alá, ezután megkezdődött a projekt előkészítése. A tulajdonos MVM Zrt. közgyűlése 2014. december 12-én hagyta jóvá leányvállalata, az MVM NET Zrt. számára a 450 MHz-es frekvenciasávban működő LTE 450 mobil adatátviteli technológián alapuló országos hálózat kiépítését.

A teljes beruházás tervezett költsége 12,8 milliárd forint.

A tájékoztató szerint a fejlesztések révén az MVM NET Zrt. folyamatosan kapcsolja be az autópályák és egy számjegyű főútvonalak környezetét, valamint a fővárosi és a megyeszékhelyek közlekedéstájékoztató rendszereit az állami távközlési infrastruktúrába, továbbá biztosítja a szükséges adatátviteli kapacitást a jövőbeni okos hálózati és okos mérési rendszerekhez és m2m-alkalmazásokhoz.

Érdemes felidézni az IT café tavaly márciusi tudósítását: „Az MVM NET Zrt.-nek az egy számjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban már nyolc hónapon belül biztosítania kell az előírt adatátviteli kapacitásokat, de húsz hónap alatt már Magyarország 95 százalékos területi lefedését kell biztosítania.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • MVM

Azóta történt

  • Az Externet veszi át a szolgáltatás nélkül maradt vidéki ügyfeleket

    Az NMHH az Externet számára jelölte ki a 47-es, 72-es és 93-as körzet azon számtartományait, amelyek korábban a Business Telecom Nyrt. birtokában voltak.

  • NMHH: Ne add fel!

    Mostantól egy továbbfejlesztett internetes felületen intézhetik az elektronikus hírközlési szolgáltatók szolgáltatásaik bejelentését minden ügytípusban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál.

  • Szinte eltűnik a hívásvégződtetési díj

    A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság április 1-től tovább csökkenti a mobilszolgáltatókra vonatkozó nagykereskedelmi hívásvégződtetési díjat.

  • Ejnye, ejnye! – mondta az NMHH

    A hatóság 12 millió forint pénzbírságot szabott ki MVM Net Zrt.-re, mivel a vállalat nem teljesítette határidőre vállalt kötelezettségeit.

Előzmények

  • A DIGI megkapta a mobilszolgáltatói engedélyt

    A DIGI Kft. átvette a hang- és adatátvitelre is alkalmas frekvenciák használatához és hálózatok üzemeltetéséhez szükséges rádióengedélyt, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság október 16-án aláírta a céggel a hatósági szerződést.

  • Telekom: holnaptól gyorsabb mobilnet és több 4G

    Az NMHH és a Magyar Telekom Nyrt. aláírta a mobiladat- és hangforgalomra eddig meg nem nyitott frekvenciák használatához és hálózatok üzemeltetéséhez szükséges hatósági szerződést.

  • Az MVM NET csatlakozott a DE-CIX-hez

    A MVM NET Zrt., az MVM csoport távközlési szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata a világ vezető internet-forgalom cserélője, a frankfurti DE-CIX (Deutscher Commercial Internet Exchange) teljes jogú tagjává vált.

  • Az MVM NET Zrt. nyerte a 450 MHz-es frenkvenciát

    Nem volt nehéz dolguk egyedüli indulóként. Jövőre már a főutak mentén és 9 nagyvárosban is lefedetettséget kell biztosítaniuk. Nem lesz olcsó.