Mozilla blog: profilok kezelése Firefox alatt

A profilok egyrészt tesztelés céljából hasznosak, mert ha csak ki akarunk próbálni egy új kiegészítőt, akkor azt nem kell ráengednünk az éles környezetre. Hibakeresés során is hasznát vehetjük, segítségükkel könnyen visszaállhatunk az alapállapotba., de több felhasználó esetén is hasznosak lehetnek.

Profilmappa megnyitása:

Firefox gomb → Súgó → Hibakeresési információ → Alkalmazás alapadatai

→ Profilmappa → Mappa megjelenítése

Hirdetés

Profilmappák helye:

Windows XP/Vista/7/8 alatt: %APPDATA%\Mozilla\Firefox\Profiles\

Linux: ~/.mozilla/firefox/

OSX: ~/Library/Mozilla/Firefox/Profiles/

~/Library/Application Support/Firefox/Profiles/

  • OSX alatt előfordulhat, hogy ezek rejtettek.

Ezeken a helyeken tárolja a Firefox a profilokat. A profilmappa neve egy véletlenszerűen generált karaktersorozat és a profil nevéből áll.

Profilkezelő indítása:

Mielőtt megnyitjuk a profilkezelőt, zárjuk be a Firefoxot! A több profil egyszerre való futtatásáról lentebb esik szó.

Windows alatt:

Első lehetőség: nyissuk meg a futtatás ablakot, majd üssük be hogy firefox.exe -p

Második lehetőség: ha az előbbi valamiért nem működne, létrehozhatunk egy parancsikont a profilkezelőhöz. Tallózzuk be a Firefox indítófájlt és az idéző jelek mögé írjuk be a -p szöveget (valahogy így: "C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\firefox.exe" -p)

Linux alatt:

Nyissunk terminált, majd írjuk be, hogy:

firefox -p

Mac OSX alatt:

Indítsunk el egy terminált, majd írjuk be a következő parancsot:

/Applications/Firefox.app/Contents/MacOS/firefox-bin -profilemanager

Profilkezelő:

Ha elindítjuk a kezelőt, létrehozhatunk, törölhetünk és átnevezhetünk profilokat. Beállíthatjuk, hogy minden indításkor kérdezzen rá hogy melyik profillal akarunk indulni, illetve engedélyezhetjük a kapcsolat nélküli munkát.

Ha új profil létrehozását választjuk, beállíthatjuk a nevét és a helyét. Nemcsak a Firefox által megadott helyre lehet menteni adatainkat.

Parancsikon egy profilnak:

Amennyiben szeretnénk létrehozni egy tetszőleges profilra mutató parancsikont, akkor azt a következő képen tehetjük meg: létrehozunk egy új parancsikont betallózzuk a Firefox indítóállományát, majd az idézőjelek mögé beírjuk a -no-remote -P profilneve (értelemszerűen a profil neve rész helyére a mi profilunk nevét adjuk meg). Valahogy így fog kinézni: "C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\firefox.exe" -no-remote -P profilneve

Ez a trükk természetesen megvalósítható a többi platformon is, csak más elérési úttal, a paraméterek megegyeznek.

A megoldás előnye, hogy így a Firefox több elkülönített példánya is futhat egyszerre, ezzel akár a tesztverziók is futtathatóak a főverziótól elkülönítve.

Előzmények

  • Firefox OS kisokos

    Érdemes áttekinteni a Firefox OS-szel kapcsolatos fejlesztői bemutatókat és cikkeket, amelyeknek hamarosan mindenki hasznát veheti.

  • Mozilla blog: közösségünk aktivistákat keres!

    Magyar nyelvű böngészők, kiterjesztések és weboldalak. Tucatnyi előadás, közösségi esemény. Hogyan lehet ez? Gondoltál már arra, hogy te is aktivistaként tevékenykedj?

  • Ismét Mozilla Hétvége és alkalmazásfejlesztői előkészítő

    Az áprilisban megrendezett Mozilla Hétvége sikerén felbuzdulva ismét szervezünk egy kétnapos programot, és lehetőség lesz egy tanfolyamon elsajátítani a nyílt web nyelvét és az alkalmazásfejlesztés alapjait.