Firefox OS: Negyedévente új verzió

A Mozilla-termékek a Gecko motorra épülnek (Firefox, Thunderbird, Firefox for Android), és a motorral együtt hathetente frissülnek (erről egy korábbi cikkünkben már írtunk). A Firefox OS is erre a motorra épül, de egy operációs rendszernél nem oldható meg olyan könnyen a gyors verzió váltás.

A Mozilla ezért nemrég jelentette be, hogy a Firefox OS hathetente fog biztonsági frissítéseket kapni és 3 havonta fog főverziószámot ugrani.

 

Firefox OS

A Mozilla ezzel nagy fába vágta a fejszéjét, hisz a frissítés bizonyos készülékeken késhet a szolgáltatók és a gyártók miatt, ez a későbbiekben a platform töredezettségéhez vezethet. A döntés meghozatalakor figyelembe kellett venni az OEM-ek, szolgáltatók, chipsetgyártók és a partnerek ütemterveit is.

A verziófrissítés OTA (Over The Air) módon működik majd, tehát a frissítés a készülékről is megoldható. Ha mindez megvalósul, akkor ez lesz a piacon a legagresszívabb frissítési ütemterv, amely az új funkciók és hibajavítások gyors érkezését hozza. Mindenesetre reméljük, hogy a gyártók is tartani tudják majd a tempót, és a frissítések megérkeznek határidőre.

Előzmények

  • Firefox OS kisokos

    Érdemes áttekinteni a Firefox OS-szel kapcsolatos fejlesztői bemutatókat és cikkeket, amelyeknek hamarosan mindenki hasznát veheti.

  • Mozilla blog: testet ölt a Firefox OS

    Februárban fejlesztői készülékként két telefon is színre lép a Mozilla mobiltelefonos rendszerével.