A Firefox OS-ről mindenkinek

A május 31-én, jövő szombaton megrendezendő szakmai napon a résztvevők részletesen megismerkedhetnek a Firefox OS-alapú mobilalkalmazás-fejlesztéssel. A konferencia kiemelkedő lehetőséget biztosít az érdeklődő fejlesztők számára, hogy megismerkedjenek a platform alkalmazásaira jellemző stíluselemekkel, a telefonhardver közvetlen elérésével, az esemény-, adat- és hálózatkezeléssel. Az egyes témákat a Pentaschool és a Mozilla magyarországi csapata mindenki számára érthetően, gyakorlati példákon keresztül mutatja be.

A rendezvényen ingyenes. Az érdeklődők az esemény számára létrehozott weboldalon jelezhetik részvételi szándékukat.

Program

A szakmai program egy rövid megnyitó után Szalai Kálmán és Karóczkai Krisztián közös előadásával kezdődik. Előadásukban bemutatják, hogy a Firefox OS miben hozott újat a mobilplatformok világába. Szó lesz olyan praktikákról, melyek segítségével könnyen használhatóak lesznek a mobilalkalmazások. Ismertetik azokat a rendszeralkalmazásokban megjelenő stíluselemeket, melyeket bárki szabadon használhat a saját alkalmazásaiban is.

A folytatásban a felhasználói események kezelése és a mobiltelefon hardverének közvetlen elérése kerül a fókuszba.

Firefox OS

Az ebédszünet után az adat- és hálózatkezelés fortélyaival ismerteti meg a látogatókat Szmozsánszky István és Karóczkai Krisztián. A kora délutáni programban olyan klasszikus telefonos funkciók is előkerülnek, mint a híváskezdeményezés, az sms- és e-mailküldés, a névjegyzékkezelés. A nap zárásaként feltöltünk a platform alkalmazás-piacterére egy olyan alkalmazást, amely a szakmai napon megismert funkciók közül többet is felölel.

Az általános előadások mellett egy külön teremben a Firefox OS-t már ismerő hackerek gyűlnek össze a Firefox OS Hackerspace-en, ahol külföldi előadó prezentációját és saját prezentációkat adhatnak elő a Firefox OS-re történő fejlesztéssel kapcsolatos tapasztalataikról. Ez a fiókrendezvény is ingyenes, de a részvételi szándékot az e célból létrehozott Facebook-eseménynél kell jelezni.

Előzmények

  • Hazai Mozilla évértékelő – 2. rész

    Egy izgalmas és sikeres év után tekintsük át együtt, hogy milyen eseményeken vettek részt tavaly a mozillás önkéntesek. Mi az, amit sikerült bemutatnunk, milyen programokat szerveztünk. Szerintetek mi az, ami még és már hiányzik?

  • A Firefox OS tananyag lett magyar egyetemeken

    Több hazai felsőoktatási intézményben van lehetőség a Firefox OS-t megismerni. Van, ahol kreditért felvehető tantárgyat indítottak 2014 tavaszi félévére, és van, ahol választható diplomamunka-téma lett az új mobilplatform.