A Mozilla nyomkövető követőt adott ki a Firefoxhoz

A Mozilla a Ford Alapítvány 300 ezer dolláros támogatásával olyan bővítmény fejlesztésébe kezdett, aminek feladata, hogy szemléltesse az internetezők számára, hogy hogyan követik őket nyomon a világhálón. A szoftver célja, hogy a felhasználók tudatosabban dönthessenek a személyiségi adatokkal kapcsolatos kérdésekben.

Ma már közhely, illetve az internetes üzleti modellek nélkülözhetetlen velejárója, hogy internetezés közben tevékenységünket, esetleg személyes adatainkat gyakran egy harmadik fél rögzíti és felhasználja – megesik, hogy illegálisan. A fejlesztés alatt álló bővítmény célja, hogy a folyamat a felhasználó számára végigkövethető legyen.

„A program segítségével több információval láthatjuk el a felhasználókat a harmadik felek egyre növekvő szerepéről az adatkezelésben, valamint arról, hogy az adatok miként járulnak hozzá a webes élményhez, és mindezeket milyen kis mértékben tudjuk szabályozni” – írja Gary Kovacs, a Mozilla vezérigazgatója a Collusion nevű vizualizációs eszközt, kiegészítőt bemutató blogposztjában.

A valóban látványos eredményt produkáló kiegészítő újraindítás nélkül telepíthető a Firefox böngészőbe, majd a jobb alsó sarokban találhat ikon segítségével nyílik meg követéseket felrajzoló új lapot tartalmazó fül.

Azóta történt

Előzmények