Június végén jön a Firefox 5

A Mozilla február elején bejelentette, hogy felpörgeti a Firefox stabil kiadásainak publikálási ütemét: a főverziók az eddig megszokottnál jóval gyakrabban követik majd egymást. Mike Beltzner, a böngésző fejlesztését akkor iránytó – de nem sokkal később e posztját és az alapítványt is elhagyó – vezető elárulta, hogy a 4-es verzión felül még az idén elkészül az 5-ös, 6-os és 7-es is.

A Google a Chrome esetében már tavaly nyár óta ezt a nyílt forráskódú szoftverek világában jól ismert „adj ki korán, adj ki gyakran!” fejlesztési modellt követi. Az internetvállalat azóta arra törekszik, hogy körülbelül hathetente készüljön el egy-egy újabb stabil kiadással. A gyorsabb tempó velejárója, hogy ha egy tervezett új funkció nem készül el határidőre, az egyszerűen átcsúszik a következő – vagy egy még későbbi – kiadásba.

Hirdetés

Amint a Mozilla most publikált fejlesztési javaslattervezetéből kiderül: a Firefox ugyanezt a modellt fogja követni. Egyrészt lesznek a program eltérő stabilitási és „érettségi” szintjeinek fenntartott csatornák (jelen esetben tárolók, repók). A mozilla-centralban az abszolút kísérleti stádiumot jelentő nightly buildek találhatók meg. E fölött a Google fejlesztői csatornának megfelelő mozilla-aurora helyezkedik el, majd a mozilla-beta és végül a stabil kiadásoknak fenntartott mozilla-release. Az első két szinten elérhető tesztverziókat kifejezetten tesztelőknek szánják, végfelhasználóknak nem ajánlják, ezekben a Firefox-ikon helyén egyedi „Nightly”, illetve „Aurora” ikon lesz látható.

A fejlesztés alatt álló verziók pontosan hathetente ugranak egy szintet, ami azt jelenti, hogy minden 18. hétben megjelenik majd egy új stabil kiadás. Mivel a Firefox 5-ön már egy ideje dolgoznak, ez valamivel előbb elkészül: a tervezett kiadási dátum június 21. A tervek szerint ezt 18 héttel később követi majd a Firefox 6, azt a Firefox 7, és így tovább.

A köztes hibajavításokat – a kritikus biztonsági réseket foltozó patchek kivételével – minden csatornában eltérő gyakorisággal teszi közzé a Mozilla. A central és aurora tároló naponta frissül majd, a béta-csatorna átlagosan hetente, a stabil verziók pedig hathetente. Szintén a Chrome-hoz hasonlóan az új Firefox-kiadások már a „háttérben”, felhasználói beavatkozás nélkül frissítik majd magukat.

Az új fejlesztési módszer természetéből fakadóan előre nem tudható biztosan, hogy mi kerül majd bele egy-egy új főverzióba, de az 5-ös kiadás tervezett újdonságait egy korábbi hírünkben összefoglaltuk.

Azóta történt

Előzmények