Fontos újdonságokkal érkezett a Firefox 11

A Mozilla tegnap jelentette be, hogy a tervezett időben megjelent a Firefox böngésző 11-es verziója, mely az új fejlesztési rendszerben lerövidült frissítési ütemezésnél eddig tapasztaltakhoz képest több újdonságot tartalmaz mind a felhasználók, mind a fejlesztők számára.

Hirdetés

A webfejlesztők számára készített beépített eszközök már az előző verzióban is nagy hangsúlyt kaptak, és a 11-es változat is kínál egy új stílusszerkesztőt. A Style Editor kétablakos nézetet nyújt a weboldalak stíluslapjainak böngészésére: a jobb oldaliban látható a kiválasztott stíluslap szövegesen a szintaxis kiemelésével, a változtatások azonnal megjelennek a weblapon. Ezt az „élő” szerkesztési módot egyébként a Firefox 10-ben debütált CSS-ellenőrzési eszköz is támogatja, de az új stílusszerkesztő a plain text mód miatt könnyebb és áttekinthetőbb szerkesztést tesz lehetővé.

Egy másik, szintén a webfejlesztőket segítő, a WebGL által létrehozott, most már a stabil verzióban is szereplő eszköz a DOM-oldalak 3D-s megjelenítését teszi lehetővé. Az oldalakon található elemek hierarchiájának vizualizációjakor a felhasználható nagyíthatja, kicsinyítheti, forgathatja a 3D-s alakzatokat.

3d dom

Szintén a szakmabelieket érdekelheti, hogy a 11-es verzió tesztformában már támogatja a Google által 2009-ben bevezetett, a HTTP elemeire is építő, de azt feljavítani szándékozó, teljesítménynövelést ígérő SPDY protokollt. Mivel tesztüzemről van szó, ezért a működést engedélyezni kívánó felhasználónak a konfigurációs beállításokban kell ezt megtennie (network.http.spdy.enabled).

Javítottak a beépített szinkronizációs szolgáltatáson is, most már automatikus a kiegészítők szinkronizációja, és hozzáférhető a Chrome-ból történő importot (könyvjelzők, előzmények, sütik) végrehajtó megoldás is.

A Pwn2Own hackerversenyen felfedett biztonsági hiba miatt felmerült annak a lehetősége, hogy a Firefox 11 kissé később jelenik meg, de Jonathan Nightingale, a Mozilla fejlesztési vezetője közölte, hogy a hibát sikerült javítani, így kiadták az új verziót.

Az újdonságok részletes ismertetője a kiadási megjegyzésekben olvasható, a Firefox új verziója letölthető a Mozilla honlapjáról, de az automatikus frissítést egy rövid időre elhalasztották, ugyanis épp most adta ki a Microsoft a szokásos havi update-et, és nem akarták, hogy esetleg gond legyen az egyidejűségből.

Azóta történt

Előzmények