A Google újra letiltotta a Microsoft YouTube-alkalmazását

A mobilpiacon az Android versenytársának számító Microsoft-rendszer, a Windows Phone egyik fontos problémája már egy ideje, hogy nincs saját YouTube-alkalmazása. A Google önállóan nem fejlesztett rá (Androidra és iOS-re van ilyen alkalmazásuk), ellenben bizonyos mértékig közreműködtek a Microsoft saját alkalmazásának kifejlesztésében.

Ám szavakban hiába volt meg az összhang, májusban a Google letiltotta az alkalmazást, mivel állításuk szerint több ponton nem felelt meg az elvárásoknak – például nem jelentek meg rajta a display hirdetések, illetve lehetővé tette a videók letöltését. A cégek újra tárgyaltak, és a Microsoft frissítette az appot, melyet a héten élesítettek, ám a Google szinte azonnal letiltotta újra, arra hivatkozva, hogy az nem felel meg a megállapodásban foglaltaknak, sérti a YouTube felhasználási szabályzatát, ugyanis nem biztosítja azt a felhasználói élményt, amelyet minden partnernek kötelezően meg kell adnia – ahogy az Androidon és az iOS-en meg is valósul – és a hiányosságok fő oka, hogy nem HTML5-alapon készítették el.

A lépésre a Microsoft vezető jogtanácsosa, David Howard bejegyzésben reagált a vállalat hivatalos blogján. A jogász azzal vádolja a Google-t, hogy szándékosan szabotálják platformjukon a YouTube-alkalmazást, hiszen pontosan tudják, hogy egy HTML5-alapú szoftver megírása „technikailag igen bonyolult és időigényes” feladat lenne, majd rámutat, hogy a másik két rendszerre kínált Google-program sem ezen az alapon íródott. Emellett az együttműködési folyamat kisebb-nagyobb zavaraira is utal, és összességében azt állapítja meg, hogy a Google egyszerűen nem akarja, hogy a Microsoft platformján is legyen YouTube-alkalmazás.

A Windows Phone-t használók természetesen ezután is elérik a YouTube-ot, de nem közvetlenül egy alkalmazással, hanem a böngészőből.

Azóta történt

Előzmények