A Windows 10 eltávolodik a csempéktől

Egy már nagyon várt eseményen a Microsoft tegnap bemutatta a fejlesztőknek San Franciscóban a Windows 8 utódját, és a legnagyobb meglepetést az okozta, hogy az új operációs rendszer nem az előre megjósolt 9-es verziószámot kapta, hanem egyet ugrottak: a következő OS a Windows 10 nevet viseli. Az operációs rendszert fejlesztő csapat vezetője ezt azzal indokolta, hogy mivel nem egy javított, hanem egy teljesen új terméket készítettek, a névben is ki akarták fejezni a minőségi változást.

A Microsoft bemutatta a Windows 10-et

A bemutatóból kiderül, hogy több ponton elszakadtak a Windows 8-tól, inkább a sokkal sikeresebb Windows 7 megoldásaihoz tértek vissza, de úgy, hogy több újítást megőrizzenek. Az új rendszer multiplatform lesz, azt ígérik, hogy mindenféle eszközre telepíthető majd, telefonoktól a tabletekig. A fejlesztőket azzal kecsegtetik, hogy egységes fejlesztői platformot kínálnak, mely lefedi az összes eszközt – erről részleteket a jövő évi Build szakmai konferenciára ígértek, ahol mélyebben is bemutatják majd a fejlesztés akkori állását.

A Microsoft bemutatta a Windows 10-et

Habár sok szó nem esett róla, de épp ez jelzi, hogy az igen sok kritikával fogadott csempés felület a háttérbe szorul – még csak technikai előzetest láthattak a jelenlévők, de egyértelmű volt, hogy a hangsúlyt a jól bevált hagyományos asztali nézet és megjelenés kapja. Középpontba a hagyományos ablak került, minden alkalmazás ebben fut. Új feladatkezelő gomb jelenik meg, hogy könnyebb legyen a futó alkalmazások között átváltani.

A Microsoft bemutatta a Windows 10-et

A felhasználók különböző igényekre különböző asztali környezeteket alakíthatnak ki, visszatér a Start menü, melyről már korábban szivárogtak ki információk. Ezekből kiderül, hogy igyekeztek ötvözni a Modern UI és a hagyományos alkalmazáskezelés tulajdonságait, így elégítve ki a csempékkel elégedetteket, illetve az attól visszariadókat.

Állítólag nagyot léptek előre biztonsági téren is, ennek legfőbb jele, hogy külön lehet majd tárolni a céges és a magánjellegű adatokat – ám erről mindössze ennyit mondott a szakember, több részletet nem árult el.

A jövő év közepén, második felében megjelenő Windows 10 korai verzióját a felhasználók és a fejlesztők is tesztelhetik, ugyanis a Technical Preview hamarosan, ma estétől lesz letölthető.

Azóta történt

Előzmények

  • „A Windows 8 egy katasztrófa”

    Paul Thurrott, a világ talán legismertebb Microsoft-bloggere a közelgő Windows 8.1 Update 1 frissítés kapcsán fakadt ki, hosszan ostorozva azt a hozzáállást és stratégiát, ami a Windowst mostani helyzetébe juttatta.