A Microsoft beperelte az igazságügyi minisztériumot

A Microsoft már jó ideje vitában áll a szövetségi kormányzattal, mivel úgy ítélik meg, hogy felhasználóikat a jelenleg érvényes törvények alapján nem tudják megfelelően tájékoztatni a hivatalos megkeresésekről, amikor a vállalatnak adatokat kell kiadniuk ügyfeleikről.

Hirdetés

Ez vita most új fázisához ért, ugyanis a Microsoft keresetet nyújtott be egy washingtoni bíróságon az igazságügyi minisztériummal szemben, és ebben úgy érvelnek, hogy a felhasználóknak joga van tudni, hogy a végzéssel rendelkező hatóságok mikor és milyen adataikat vizsgálták meg. Mivel ezt a vállalat nem teheti meg, úgy látják, a tájékoztatási tilalom alkotmányellenes rendelkezés, és ennek megállapítását kérik a bíróságtól.

Microsoft court filing by Chris Welch

A Microsoft jogászai azt írják, hogy az aktuális előírás, az elektronikus kommunikáció adatvédelméről szóló törvény 2705(b) szakasza „túl messzire megy”, olyan jogosítványokat ad a hatóságok kezébe, melyek már jogellenesek: az elmúlt 18 hónapban a szövetségi bíróságok közel 2600 olyan végzést adtak ki, melyben lehetővé tették a szervek számára a Microsoft felhasználói magánjellegű adatainak, kommunikációjának megvizsgálását. A vállalat ezeknek eleget tett, de nehezményezik, hogy azokat, akiknek a felhőben tárolt adatait, levelezését stb. a nyomozók átnézték, nem tájékoztathatják erről.

A kereset szerint különösen aggasztó, hogy a kérések több mint kétharmada nem tartalmaz végdátumot, egyes esetekben folyamatos megfigyelési igényt jelentettek be. A megfigyelés tényéről – írják – a felhasználóknak joga van tudni. Az elismerik, hogy lehetségesek „rendkívüli esetek”, amikor indokolt az, hogy a felhasználó ne tudjon erről, de általánosságban ez nem elfogadható, illetve csak ideiglenes lehet.

Azóta történt

Előzmények