A Microsoft nem hisz a Firefox egymilliárdjában


Amy Barzdukas

A múlt héten a Microsoft egyik vezetője nemcsak azt jelentette be, hogy a Microsoft nem fogja az újabb verziók telepítésére rákényszeríteni a közel nyolcéves Internet Explorer 6-ot használókat, hanem azt is kijelentette a The Guardian-nak adott interjújában, hogy kételkedik a Firefox sikerében, pontasabban abban, hogy valóban elérte (s azóta már meg is haladta) az egymilliárdot a letöltések száma.

Mi is beszámoltunk arról a múlt hónapban, hogy a Mozilla nagy kampánnyal ünnepelte meg, hogy elérték bűvös egymilliárdot. Ezzel kapcsolatban Amy Barzdukas, az Internet Explorer csapatának ügyvezető igazgatója elmondta, hogy „érdekes számítási módszer” lehet az, ahogy kijött az egymilliárd, s ő azért némi szkepticizmust, kétkedést javasolna az embereknek, mielőtt valósnak fogadják el ezt az adatot: mint utal rá, nehezen elképzelhető, hogy bár a világon 1,1-1,5 milliárd internetkapcsolattal rendelkező felhasználó van, a Firefox 2004 óta ekkora letöltésszámot produkált volna.

Ha csak a piaci arányokat vizsgáljuk, akkor akár igaza is lehetne az igazgató asszonynak, hiszen az Internet Explorernek körülbelül 67 százalékos a részesedése globálisan, míg a Firefoxé nagyjából 22 százalék. De ahogy a Firefox akciója marketingfogás volt, úgy Barzdukas kijelentése is az, hiszen a Mozilla nem azt jelentette be, hogy egymilliárd felhasználó töltötte le a Firefoxot, hanem azt, hogy egymilliárd alkalommal kattintak a „Letöltés” linkre.

Csapataik hadban állnak.

Azóta történt

Előzmények