A bírság miatt bíróságra megy a Microsoft

A Microsoft megtámadja az európai határozatokban megszabott kötelezettségei elmulasztásáért rá februárban kiszabott rekordösszegű, 899 millió eurós bírságot – derült ki a hétvégén. Az amerikai szoftvervállalat pénteken nyújtotta be fellebbezését a luxembourgi Elsőfokú Bírósághoz. Lapértesülések szerint a cég csupán a bírságot vitatja, a mulasztást, amelyért kiszabták, nem.

Az Európai Bizottság már harmadszor büntette meg a Microsoftot azóta, hogy 2004-ben befejeződött a vállalat elleni versenyügyi vizsgálat. Először 497 millió eurós bírságot szabtak ki, majd 2006-ban a szankciók be nem tartásáért további 280,5 milliót, ezeket követte idén februárban a 899 milliós rekordbüntetés. Ez utóbbi azért járt, mert Brüsszel szerint a cég tavaly októberi 22-ig indokolatlanul magas árat kért a munkacsoport-szerverek protokolljainak dokumentációjáért a rivális szoftverfejlesztőktől.

A Microsoft ellen időközben két újabb trösztellenes vizsgálat is indult Európában: az egyik az Office Open XML (OOXML) dokumentumformátum szabványosítási folyamatának esetleges szabálytalanságait vizsgálja, a másik pedig – melyet a norvég Opera Software kezdeményezett – azt, hogy nem minősül e a böngészőpiacon törvényellenes versenykorlátozásnak a webes szabványokat nem szigorúan követő Internet Explorer beépítése a Windowsokba.

Azóta történt

Előzmények