Rekordot döntött az egyéves Windows 7

Hirdetés

Windows 7 boxshotA Microsoft pontosan egy évvel ezelőtt dobta piacra a népszerűtlen – de a vállalat licencpolitikája és befolyása miatt üzletileg ettől függetlenül sikeres – Windows Vistát leváltó operációs rendszerét, a Windows 7-et. Az évforduló apropóján a cég elárulta: a bemutató óta több mint 240 millió Windows 7 licencet értékesítettek világszerte, amivel a termék nemcsak a Windowsok között, hanem általában a kategóriájában is rekordot állított fel.

A rendszer globális piaci részesedése a Net Applications adatai szerint 17 százalék felett van, közel a közvetlen elődje által elért maximumhoz. A Windows Vista a 17 százalékos szintet a megjelenése utáni 26. hónapban ugrotta meg, míg népszerűségének csúcsán, pontosan egy éve 18,83 százalékos volt az elterjedtsége, majd ezt követően stabilan apadni kezdett. Érdekes adat, hogy a hazai internetezők körében a Vista elterjedtsége messze elmaradt a világátlagtól: mindössze 9,38 százalékig emelkedett. A Gemius SA internetes statisztikája szerint múlt héten a Windows 7 részesedése Magyarországon 18,45 százalék volt, míg a Vistáé 6,17.

A Microsoft kiemeli, hogy a kereskedelmi bevezetés után fél évvel a vállalat PC-gyártó partnerei a windowsos konfigurációikat már 100 százalékban Windows 7-tel szállították, míg a Vista esetében ez az arány annak idején csak 70 százalék volt. A rendszer általában elnyerte a felhasználók tetszését, ezt tükrözi a fogyasztói elégedettségi mutatók emelkedése is a Windows-felhasználók körében: a cég adatai szerint a termékkel az ügyfelek 94 százaléka meg van elégedve.

Azóta történt

Előzmények

  • Csak 2011-ben jön a Windows 7 SP1

    A Microsoft nem siet a megjelent frissítések és javítások gyűjteményének tekinthető csomag kiadásával.