A Microsoft vérdíjat tűzött ki a Conficker írójának fejére

A Microsoft tegnap jelentette be, hogy 250 ezer dollár jutalmat ajánlanak fel annak, aki a hatóságokat az elmúlt évek legveszélyesebb számítógépes vírusának, a Confickernek az írójához, íróihoz elvezeti.

Hirdetés

A Microsoft közleményében tudatja azt is, hogy nemzetközi összefogás keretében dolgoznak azon, hogy megtalálják azokat a szervereket, melyek Conficker-támadás áldozatául estek: a munkában kutatók, a vírusvédelmi cégek biztonságtechnikai szakemberei, doménregisztrátorok, valamint az internetes címeket felügyelő ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) vesznek részt.

A Conficker (egy másik nevén: Downadup) féreg a Windows operációs rendszer egy korábbi, októberben kijavított hibáját használta ki, s tavaly decemberben lett világos, hogy az elmúlt évek legkiterjedtebb fertőzését okozta: a becslések szerint több mint 10 millió számítógépre került fel, köztük a brit és a francia hadsereg gépeire is.

Conficker
Forrás: Wikipedia

A 250 ezer dolláros jutalom segíthet ugyan a vírusírók nyomára bukkanni (a crackerek egy-egy káros program megírásáért átlagosan 10 ezer dollárt kapnak), ám ha azok egy olyan országban élnek, melyek a kiberbűnözés fellegvárainak számítanak (például Oroszországban, Ukrajnában vagy Romániában), akkor nem lesz könnyű eljárás alá vonni őket – figyelmeztetett a korlátokra egy biztonságtechnikai oldal szerkesztője.

A Microsoftnak nem ez az első ilyen akciója: 2005-ben ugyanennyit fizettek két embernek, akik a Sasser férget elkészítő tinédzser, Sven Jaschan nyomára vezették a rendőrséget.

Azóta történt

Előzmények