Microsoft mondja: Bing!

A Microsoft tegnap hivatalosan is bejelentette a korábban Kumo kódnéven futó új keresőmotorját, a Binget, mely a Live Searchöt fogja felváltani. Jelen pillanatban a szolgáltatás még nem elérhető a nagyközönség számára, a fokozatos bevezetés június elsején indul, ekkor a felhasználók egy része a Live Searchön keresve már a Bing találatait kapja, s két nappal később, június 3-tól már a Bing lesz a Microsoft alapértelmezett keresője. De számtalan dokumentációt tettek tegnap közzé, több helyen is lehet ismerkedni az új szolgáltatással (például az eszköztára már telepíthető az Internet Explorerbe).

Bing

Nagyításhoz klikk! a képre

Hirdetés

A szaklapok előzetes bemutatóiban (például a Wiredben vagy PC World galériájában) a szerzők általában lelkesen fogadták a Binget, s úgy vélik, ez a technológia már valóban versenyképes a Google keresőjével, s ha nem is érhetik utol a nagy riválist, a verseny e téren is a felhasználók érdekeit szolgálja.

Amiket már lehet tudni. Komoly, felhasználóbarát újítás a Microsoft által felvásárolt Powerset megoldásának beépítése a találati lista megjelenítéséhez: a böngésző bal oldalán megjelennek a kapcsolódó, lehetséges keresések, a kereséstörténet, a találat fölött tartva a kurzort egy szövegrészlet olvasható az adott oldalról (Quick Preview).

Bing

Nagyításhoz klikk! a képre

A beszámolók szerint a releváns találatok terén viszont egyelőre a Google még sokkal jobban teljesít. Igaz, módszeres teszt természetesen még nem készülhetett, s a Bing így a véletlenszerű összehasonlításokban még csak ritkán nyújtott jobb teljesítményt, mint a Google (például: a Bing sokkal frissebb eredményeket dobott fel a legújabb hírek közül, mivel a Google a tematikus News oldalra küldi ezeket elsősorban). Fontos újítás az is, hogy a találatok kategorizálva, kategóriákkal ellátva jelennek meg.

Leginkább a kép- és videokeresést szabták át a Live Searchhöz képest, ez a szekció sokkal szebb, használhatóbb, kezelhetőbb felhasználói felületet kapott. Nagy hangsúlyt helyeztek a szolgáltatási, üzleti keresések finomítására, például az „olasz étterem" keresőkifejezésre megjelennek a lokális találatok is. Népszerű lehet majd a 2008-ban felvásárolt Farecast szolgáltatása, melyet beépítettek, s amely utazási információkat ad, s egyik fontos képessége, hogy képes a jegyárakat, hotelárakat összehasonlítani, s ajánlatokat adni.

Bing

Nagyításhoz klikk! a képre

Azóta történt

Előzmények