Memóriagyártókat perel a Rambus

A Rambus trösztellenes pert indított a Hynix Semiconductor, az Infineon Technologies, a Micron Technology és a Siemens AG ellen. A kaliforniai cég azt állítja, hogy a négy vállalat törvénytelen módon összejátszott az új memóriatechnológiák megjelenésének ellehetetlenítésére és az innováció hátráltatására. "A nyilvánosságra került írásos bizonyítékok alapján úgy véljük, hogy e memóriagyártók törvénytelen módon összejátszottak, korlátozva a vásárlók választási lehetőségeit és megfosztva RDRAM memóriáinkat a fair piaci verseny esélyétől" – mondta John Danforth, a Rambus jogásza.

A Micron szóvivője szerint azonban a vád megalapozatlan. Meglátása szerint a Rambus piaci sikertelenségét a rendkívül magas gyártási költségeknek és az RDRAM iránti gyenge keresletnek köszönheti. "Sajnálatos, hogy a Rambus az RDRAM technológia kudarcáért másokat tesz felelőssé, olyan vállalatokat – mint a Micron –, melyek a piaci igényeket tartották szem előtt. Úgy gondoljuk, hogy a Rambus a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) trösztellenes eljárásáról kívánja elterelni a figyelmet" – tette hozzá.

Amint az ismert, az FTC azt vizsgálta, hogy a Rambus elhallgatott-e az SDRAM technológia szempontjából kulcsfontosságú információkat az egyebek mellett a memóriaszabványokat is felügyelő JEDEC ülésein, és egyben az ott elhangzott, nyílt szabvány megalkotását célzó információkat saját neve alatt szabadalmaztatta-e. A szervezet februárban meghozott döntése szerint a vállalat nem követett el törvénysértést.

Azóta történt

Előzmények