Mélyrepülésben a bitcoin

Egészen 177 dollárig csúszott a bitcoin árfolyama tegnap a blockchain.info adatai szerint. A digitális pénz diadalmenete közel egy évvel ezelőtt tört meg, amikor az első nagy botrányok kirobbantak a meghekkelt pénzváltók nyomán.

Hirdetés

Ahogy a digitális vadnyugatnak is nevezett kriptotőzsdén egyre jobban értéktelenedett el újra a bitcoin, a híradások is egyre ritkábban szóltak az egyébként főleg technikai megoldásai miatt érdekes megoldásról.

Eközben a bitcoin-bányászat is egyre költségesebbé, időigényesebbé vált (napi 50 millió forintot is elköltünk rá), jöttek a kártyák mellett a kifejezetten bányászatra szánt komplett gépek, aztán az előrendelések, a több hónapos várakozási idő, miközben az akár több ezer dolláros gépek a leszállításukra elavultak. Aztán a videókártyák fejlődési üteme megtorpant, amikor a bányászok új eszközökkel (ASIC kártyák felfutása) hatékonyabban kezdték tudni feldolgozni és hitelesíteni a tranzakciókat.

Két évnyi árfolyam
Két évnyi árfolyam (forrás: blockchain.info) [+]

Egy év alatt közel felére (47 százalékkal) esett a bitcoin árfolyama a dollárral szemben, a tegnapi azonban kiemelkedően rosszul jött a decentralizált fizetőeszköznek. Két napja rémálmot éltek meg a bitcoinnal kereskedők: 270 dollárról 231-re esett az árfolyam, hogy tegnap további 54 dolláros csökkenés után 177-nél állapodjon meg. Mára újra emelkedik, a cikk megjelenésének pillanatában 1 bitcoin 205 dollárt ér (blockchain.info).

Hogy merre tovább, azt nem igazán lehet megmondani. Hiába volt jelen a CES-en több cég, aki a kriptopénzhez gyárt automatát, vagy éppen üzemelteti ezeket a pénzváltókat, hiába mutogatták, hogyan lehet egy vonalkóddal megvenni majd bármit a jövőben, amikor ott állt a standja például a Bitstampnek (tudják, amelyik 5 millió dollárt vesztett el), de ők nem túl meglepő módon nem tették végül tiszteletüket a kiállításon, bár működni már újra működnek. Amikor Mt. Gox elvesztette azt a temérdek pénzt, amihez képest ez az ötmillió semmi, vagy amikor kiderült, hogy nem is akarják visszaadni, sokan hitüket vesztették a bitcoin tekintetében. Ami azóta történik, az sem fogja megnyugtatni ezeket az embereket.

De maga az ötlet, jeles.

Azóta történt

Előzmények