Együttműködés az elektronikus aláírás elterjedéséért

Az elektronikus aláírási termékeket fejlesztő magyar cégek összefogásával, két hónap alatt több százezer teszt végrehajtása után bebizonyosodott, hogy hat cég hat alkalmazása minden elképzelhető körülmény között szabványosan együtt tud működni.

Hirdetés

A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ) 2009 májusában és júniusában szervezte meg interoperabilitási tesztelését, melyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Központjában (BME IK) végeztek el.

Az elektronikus aláírási technológiával kapcsolatos leggyakrabban hallott kifogások egyike, hogy az egyik gyártó terméke nem képes felismerni a másik gyártó által kiadott aláírt dokumentumot. A MELASZ már 2006-ban végzett olyan tesztelést a BME IK-val közösen, melynek célja az volt, hogy ezt a mítoszt megcáfolja. Az akkori kézi tesztelést most alaposabb, gépesített eljárás követte, melynek során több mint 300 ezer tesztet végeztek a laborban felállított tesztkörnyezetben, miközben kb. 120 ezer időbélyegzőt használtak fel. Ez a nagyszabású projekt és minőségbiztosított eredménye újfent bizonyította, hogy hat cég, az Argeon Kft., az E-Group Kft., a Microsec Kft., a NetLock Kft., a Noreg Kft., valamint a Polysys Kft. termékei akár a legextrémebb aláírási szituációkban is képesek felismerni és kiegészíteni egymás dokumentumait.

A tesztelés eredményeként kiadott Melasz-Ready 2.0 tanúsítványok valódi jelentősége azoknál az elektronikus kormányzati és elektronikus kereskedelmi alkalmazásoknál ismerhető fel, amikor az ügyfél egy tetszőleges alkalmazással létrehozott e-aláírt dokumentumot küld a szolgáltatónak, akinek ezt fel kell dolgozni, be kell illesztenie a dokumentumkezelési folyamatába, majd esetleg a hosszú távú megőrzés érdekében archiválnia is kell. Ez a folyamat akár három különböző alkalmazást is megkívánhat, s így ezek együttműködése elengedhetetlenül fontos. Fontos, hogy a Melasz-Ready 2.0 teljesen megfelel az európai szabványosító szervek által kidolgozott XAdES szabványnak, vagyis ezek a magyar termékek az egész kontinensen egyszerűen felhasználhatók.

A MELASZ szabványt honosító és együttműködési képességet vizsgáló tevékenységének elismerése, hogy a piacon és az államigazgatásban is sokszor nevesített követelményként szerepel ma már a Melasz-Ready tanúsítvány elvárása. A különböző aláírási termékek közötti teljes együttműködés egyébként Európában is példa nélküli, célja pedig az, hogy mind a kormányzat, mind a piaci szolgáltatók számára a lehető leginkább problémamentessé váljon a technológia bevezetése.

További információk a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetségről, a Melasz-Ready 2.0 szabványról, a tanúsításról és a tanúsított termékekről a www.melasz.hu honlapon érhetőek el.

Azóta történt

Előzmények