Megtalálták a világ első gépzenéjét

A világ első, Neumann-modellre épülő számítógépétől, a manchesteri Viktória Egyetemen létrehozott és felállított Manchester Small-Scale Experimental Machine-től, azaz a Babytől származtatható az a szekrény méretű számítógép, mely először zenélt nagyközönség előtt. A felvételt a BBC stábja rögzítette 1951-ben Manchesterben, a recsegő gépzenét a Baby születésének hatvanadik évfordulójának tiszteletére újra előszedték az archívumból. A világ első, rögzítésre került számítógépes zenéje természetesen nem más, mint az angol himnusz.

„Ez történelmi jelentőségű, ez messze a legkorábbi olyan felvétel, melyen egy számítógép zenél” – nyilatkozta a BBC News-nak Paul Doornbusch a New Zealand School of Music egyik komponistája és zenetörténésze. Az egyszerű, egyszólamú gépzenét az 1948-ban üzembe helyezett Baby kereskedelmi forgalomba került utódja, a Ferranti Mark 1 játszotta le 1951 őszén – a kisebb közönség előtt tartott előadást a BBC is rögzítette, így ez lett a világ első dokumentált gépzenéje.

A világ első zenélő számítógépe ugyanakkor mégsem a Ferranti Mark 1; a zenetörténészek szerint ez a titulus az ausztrál CSIRAC-ot illeti, mely már a manchesteri gép előtt hónapokkal dalra fakadt, erről azonban semmilyen rögzített hanganyag nem maradt fenn. Az eddigi legrégebbi számítógépes zenefelvétel 1957-ből származott, ezt az amerikai Bell Labsnál felállított IBM mainframe rendszernek tulajdonítják.