Megrohanták a korrupcióbejelentő weboldalt

Hirdetés

Az elindítása után néhány órával már le is állt a kínai kormány korrupcióbejelentő weboldala, az állami hírügynökség, a Hszinhua (Xinhua) beszámolója szerint azért, mert a vártnál jóval többen keresték fel, és a szerver nem bírta a terhelést. Az oldal hivatalosan kedden délelőtt startolt, de egészen másnap délig csak rendkívül lassan vagy egyáltalán nem működött. A webes be- (vagy inkább fel-)jelentő ötlete és megvalósítása egyébként a szeptemberben gründolt korrupcióellenes hivatal (NBCP) érdeme.

A korrupció az 1980-as évek piaci reformjait követően kezdett kezelhetetlenné válni az országban, olyannyira, hogy a Kommunista Párt úgy látta, a hatalma is veszélyben forog, ha nem sikerül visszaszorítani. Azóta Peking számos eszközzel – nagyszabású tájékoztató kampányokkal vagy éppen a lebukott tisztviselőkre kiszabott halálos ítéletekkel – próbált javítani a helyzeten, eddig nem sok sikerrel.

A probléma a jelek szerint nagyon is foglalkoztatja az internetező kínaiakat. Ezt mutatja a Csecsiang (Zhejiang) tartományban lévő Ningpo (Ningbo) város nevelési bizottsága által készíttetett Megvesztegethetetlen harcos című online játék esete is. Ebben egyszerűen le kell lőni a megvásárolható tisztviselőket, kivédve azok csatlósainak és bikinis háremének támadásait. A játékot kiszolgáló szerverek itt is hamar felmondták a szolgálatot, miután tömegek jöttek hivatalnokokat öldösni.

Azóta történt

Előzmények