Megkezdődött a „százdolláros” laptop sorozatgyártása


Forrás: OLPC

Ahogyan a One Laptop per Child Foundation (OLPC) előre jelezte, a héten megkezdődött a rég várt „százdolláros” laptop sorozatgyártása. A Quanta, a tajvani számítógépgyártó új csangsui (Changshu) üzemében helyi idő szerint kedd reggel elindították az XO nevű gép gyártósorait.

A legutóbbi hírek szerint a Nicholas Negroponte, az ötletgazda és a projekt irányítója által közzétett előzetes terjesztési és kereskedelmi információk kissé túloztak: a jelenlegi helyzet szerint konkrét megrendelést Uruguay és Mongólia adott le, emellett a nemsokára (a legutóbbi hírek szerint decemberben) induló, úgynevezett Give 1 Get 1 („Adj egyet, kapj egyet!”) program keretében az Egyesült Államokban és a Kanadában két laptop megvásárlása esetén az egyiket a vásárló felajánlja a fejlődő országok gyermekeinek.

Igaz, az egyik legfontosabb célt – miszerint 100 dollárért lehessen árusítani a számítógépet –, egyelőre nem sikerült elérni, hisz a masina közel a duplájába kerül, ám a projekt résztvevői reménykednek abban, hogy ha megérkeznek a tömeges megrendelések, akkor csökken az előállítási költség is.

Ugyanakkor lehet olvasni olyan véleményeket is, hogy ha az eredeti célt nem is fogja teljesen elérni az OLPC, ez a törekvés megmozgatta a számítástechnikai piacot, s a fejlődő országok diákjainak szánt olcsó készülékek komoly változást hozhatnak – például az Intel által kifejlesztett, szintén 200 dollárba kerülő Classmate PC – melyből a pakisztáni Allama Iqbal Szabadegyetem nemrég 700 ezer darabot rendelt –, vagy az Asus nagy kampánnyal útjára bocsátott, 245 dollárba kerülő Eee PC-je.

Azóta történt

Előzmények