Megérkezett a 4.2-es Bluetooth

Jelentős frissítést kap a Bluetooth. Bejelentették ugyanis a Bluetooth 4.2-t, ami új funkciókat és minden korábbinál gyorsabb átviteli sebességet kínál szélesebb körű adatvédelmi beállítási lehetőséggel és stabilabb internettel.

Magyarországon kevésbé jelentős probléma (nálunk egyelőre inkább a lokáció alapú sms üzenetek terjedtek el, pl Akció Nekem), de az Amerikai Egyesült Államokban az üzletek bekapcsolt Bluetooth eszközökre vadásznak és kéretlen hirdetésekkel bombázzák őket. Többek között erre a problémára is megoldást ígér a 4.2-es szabvány, megnehezítve a spammer adók számára a felhasználó követését anélkül, hogy az beleegyezne a kapcsolat fenntartásába.

A Bluetooth Smart (vagy LE - Low Energy) technológiát használó eszközök tulajdonosai is örülhetnek (ezt főleg a kékfogú szenzorok, fitnesz karperecek, vezeték nélküli headsetek használják). A legújabb, 4.2-es Bluetooth a korábbiaknál két és félszer gyorsabb adatátviteli sebességre képes, azaz kevesebb ideig kell az eszközöknek kommunikálniuk egymással, ami ezeknél az igazán apró energiaforrással megtámogatott kütyüknél jelentős üzemidő-növekményt eredményezhet.

Végre! A Bluetooth 4.2 támogatja az IPv6 protokollt is. Ezáltal könnyebben csatlakozhatnak majd az internethez Bluetoothon keresztül például az okostermosztátok, hűtőgépek, vagy éppen az okosaljzatok. Kiváltképp, ha az IPSP-t (Internet Protocol Support Profile) is igénybe veszik az IPv6/6LoWPAN keresztül.

A Bluetooth 4.2 érkezésére még egy ideig várni kell, a 4.1-es szabványt ismerő eszközök várhatóan megkapják majd a firmware frissítést hogy kiélvezhessék az új verzió nyújtotta előnyöket, azonban ez nem a szabványt készítőkön, hanem már az eszközök gyártóin múlik majd. Várhatóan néhány hónapon belül megjelennek majd az első frissítőcsomagok. Ezek a biztonsági kérdéseket orvosolhatják ugyan, de a sebességnövekedéshez új hardver is kell majd.

Azóta történt

Előzmények