MÁV: az év végéig újabb IC-ken lesz ingyenwifi

(Fotó: MÁV, Himer Dávid)
(Fotó: MÁV, Himer Dávid)

A MÁV-START a múlt héten jelentette be, hogy a tavaly szeptemberben indult kísérleti projekt sikerére való tekintettel további InterCity járatokon is be fogja vezetni az ingyenes wifiszolgáltatást. Jelenleg ezt az ország északkeleti részében közlekedő 3. generációs IC-kocsikban biztosítják csupán.

Hirdetés

A vasúttársaság kommunikációs igazgatósága az IT café megkeresésére részleteket árult el a szolgáltatás kiterjesztésének várható menetrendjéről. Mint megtudtuk: jelenleg a projekt tervezési fázisban van, az első, konnektorral és wifivel ellátott régebbi InterCity kocsik megjelenése legkorábban az év utolsó negyedévére várható. Ekkortól elsősorban a pécsi, szegedi, miskolci, debreceni és nyíregyházi viszonylatokon tervezik közlekedtetni az átalakított vagonokat.

A cég becslése szerint a régebbi IC-kocsik átalakítása kocsinként több millió forintba kerül majd, de az egy vagonra jutó költség jelentősen függ az átalakítandó kocsik számától és az elvégzendő kapcsolódó munkák volumenétől (például energiaellátó rendszer bővítése). A MÁV-START hosszú távú tervei között szerepel az ingyenes wifi bevezetése a teljes IC-hálózaton – közölték.

De nem csak a MÁV bővíti a szolgáltatásba bevont szerelvények körét. Olvasóink hívták fel a figyelmünket arra, hogy a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) – amely tavaly márciusban a hazai piacon elsőként biztosított ingyenwifit néhány IC-járatán – nemrég egyes Bpz sorozatú személyvonati kocsijain is elérhetővé tette a szolgáltatást. A magyar és az osztrák állam, valamint a Strabag tulajdonában lévő vasúttársaság az állomásokon is megkezdte ingyenes hotspotok kialakítását: ilyenek jelenleg a soproni, csornai és szombathelyi vasútállomás területén működnek.

A MÁV szerelvényein használható internethez a Magyar Telekom biztosítja a mobilinternetes infrastruktúrát, míg a GYSEV tenderén a Telenor volt a befutó.

Azóta történt

Előzmények