Másodszorra igent mondott a BEA

Tavaly októberben még kikosarazták, a héten azonban sikerült megállapodnia az Oracle-nek a köztesszoftvereket fejlesztő BEA Systems felvásárlásáról. A Larry Ellison által irányított szoftvercég 19,38 dollárt fizet készpénzben a forgalomban lévő BEA-papírok darabjáért; az ügylet összértéke így 8,5 milliárd dollár, illetve leszámítva a BEA 1,3 milliárdos készpénzállományát 7,2 milliárd. A tavalyi ajánlat részvényenként 17 dollárról szólt.

„Az elmúlt hónapokban az igazgatótanács több megoldást is fontolóra vett... így felmerült annak a lehetősége is, hogy további szereplőkkel kezdünk tárgyalásokat a társaság eladásáról. Az Oracle-lel kötött megállapodás ennek a munkás és átgondolt folyamatnak az eredménye. Meggyőződésünk, hogy ez a megoldás szolgálja legjobban a részvényeseink érdekét” – utalt a bejelentés kapcsán Alfred Chuang, a BEA elnök-vezérigazgatója az elmúlt időszak vitáira. A cégnek többek között ki kellett békítenie a legnagyobb pakettel – 13,2 százalékos részesedéssel – rendelkező milliárdos befektető Carl Icahnt is, aki perrel és elhúzódó szavazatvadászattal fenyegetett, ha a vezetőség kiteszi a „nem eladó” táblát.

A BEA igazgatótanácsa egyhangúlag jóváhagyta a tranzakciót, amely – ha a részvényesek és az illetékes hatóságok is jóváhagyják – várhatóan 2008 közepére zárul le.

Azóta történt

Előzmények