Maradhat a magas osztalék a Matávnál

A Matáv minden célkitűzését teljesítette tavaly: a 600 milliárdos árbevételi terv 601,5 milliárdra teljesült, a 40 százalék körülire várt EBITDA-ráta 40,4 százalék lett – sorolta Straub Elek elnök-vezérigazgató a tavalyi eredményeket a társaság tegnap tartott éves közgyűlésén. Tárgyieszköz-beszerzésekre 90 helyett 85 milliárdot költöttek, a vezetékes vonalak számának csökkenését gyakorlatilag megállították, s a tervezett 200 ezer ADSL-vonalszámot is sikerült megfejelni 3600 darabbal.

A 67,86 százalékban megjelent részvényesek nem is akadékoskodtak a beszámolók elfogadásával, s a 70 forintos osztalékra is áment mondtak. A kifizetés kezdőnapja június 1. lesz. Jóváhagytak néhány személyi változást, a CIB éléről nemrég távozott Farkas Ádámot például a felügyelőbizottságba választották.

Straub Elek értékelése szerint tavaly különösen nagy terhet jelentett a társaságnak a szabályozók változása és az élesedő verseny. Idén kevesebb változásra számít a társaság, bár az idei lesz a névváltás (ennek kampánya a jövő héten kezdődik) és az UMTS-beruházás éve is. Az idei tervekben alacsony, egy számjegyű árbevétel-növekedés, 40 százalék feletti EBITDA-ráta, akvizíciók és az UMTS nélkül 15 százalékos árbevétel-arányos Capex (beruházási kiadások) szerepel, a tárgyieszköz-beszerzések bruttó értéke pedig 105 milliárd forint (ebből 15 milliárd UMTS) lesz. Jövő év végéig a Matáv 400 ezer ADSL-vonalat tűz ki célul, ám Straub hozzátette, hogy az igények jelentős növekedéséből kiindulva ez a szám inkább alsó határ lesz. Ugyancsak 2006 végéig tervezik az egy alkalmazottra jutó vonalszámot (a dolgozók számának csökkentésével) 500-ra emelni.

Straub Elek a Napi Gazdaság kérdésére elmondta, továbbra is fenntarthatónak véli a jelenlegi osztalékszintet, a társaság által termelt pénzt – ha megfelelő akvizíciós célpontot nem találnak – kiosztják a részvényesek között. Az első számú prioritás azért továbbra is a terjeszkedés – kérdés, sikerül-e megfelelő céget találni. A Matáv által termelt cash megfigyelők szerint egyébként kissé emelkedő osztalékra is lehetőséget adna, s ezzel a társaság még nem lépné át a kitűzött eladósodottsági szintet.

Azóta történt

Előzmények