Már nem sokáig lesz elég a HTTP

Bekeményít a Google HTTPS-ügyben. A Chrome böngésző a jövőben piros iksszel figyelmezteti majd a felhasználókat, ha titkosítás nélküli weboldalakat látogatnak. Ezzel a keresőóriás azt szeretné elérni, hogy minden adat titkosított csatornákon cseréljen gazdát. Bő egy évvel ezelőtt már felmerült, hogy ebbe az irányba mennének a fejlesztők, ám a héten félhivatalosan is megerősítették, hogy ez az egyik kitűzött cél.

Hirdetés

Az interneten számos olyan oldal található, ahol első ránézésre semmi szükség az effajta védelemre, hiszen sem jelszót, sem más beviteli mezőt nem használunk, hanem például egyszerűen tartalmat fogyasztunk. A vállalat szerint viszont ezekben az esetekben is szükség van a HTTPS-re, mivel így elkerülhető az álcaoldalak félrevezetése.

Azt nem tudni pontosan, hogy az új funkció mikor válik alapértelmezetté a Chrome böngészőben, hivatalosan kijelölt időpontot ugyanis nem szabott még meg a Google, az azonban nem titok, hogy hamarosan megtörténik a váltás.

Aki szeretné kipróbálni, milyen érzés az egyszerű HTTP oldalak esetében azon aggódni, hogy esetleg nem biztonságos eredetű tartalmakat lát, az írja be a „chrome://flags” címet a böngészőjébe (Google Chrome), majd keresse meg a #mark-non-secure-as menüpontot és állítsa át, hogy a nem biztonságos eredetet a Chrome megjelölhesse nem biztonságosként.

Azóta történt

Előzmények