Már az ázsiai dolgozó sem elég olcsó?

Eredeti elképzelését megváltoztatva mégsem épít szolgáltató központot Indiában az Apple, és bár a cég ködösít az indokokat illetően, szakértők szerint már nem találták elég olcsónak az ottani munkaerőt. Régóta szerelmese az indiai kultúrának Steve Jobs, az Apple Computer Inc. vezérigazgatója – a hetvenes években például szellemi megvilágosodást keresve romantikus kirándulást tett a szubkontinensen –, ám a lelki kapocs nem akadályozta meg abban, hogy felülbírálja cége korábbi tervét, amely szerint a Macintosh számítógépek felhasználóit segítő szolgáltató központot telepítettek volna Indiába. A hírek arról szóltak, hogy 2007-ben már háromezer embert fognak foglalkoztatni, és ennek alapján sokan úgy vélték, Jobs azért utazik az idén oda, hogy megerősítse az Apple elkötelezettségét a beruházással kapcsolatban. Ezzel szemben az elmúlt hónapokban elbocsátották a cég bangalore-i bázisára korábban felvett 30 munkatárs többségét, és csak a termékeik indiai értékesítésével foglalkozó üzletkötők és marketingesek maroknyi csapatát tartották meg. A „hivatalos” indoklás szerint az Apple „újraértékelte” terveit, ám szakértők úgy vélik, költségproblémák vannak a döntés hátterében. Olyan nagy az indiai munkaerő iránti kereslet a nagy nyugati informatikai cégek (az IBM, a HP és mások) részéről, hogy a jó munkaerő ára felszökött, ezért az Apple úgy vélheti, máshol „bérhatékonyabb” megoldást találhat az anyaországból kihelyezendő feladatok ellátására – derül ki a Business Week cikkéből.

Ezek a fejlemények kérdéseket vetnek fel általában az indiai informatikai ipar további fejlődési lehetőségeivel kapcsolatban. Bár az ország gazdasági növekedése továbbra is meghaladja a kilenc százalékot, amivel a leggyorsabban fejlődő gazdaságok között van, és az IT-erőforrások kihelyezése 2005-ben egyedül 17,3 milliárd dollár forgalmat produkált és hétszázezer embernek adott munkát, az ottani tőzsde 20 százalékot veszített értékéből annak nyomán, hogy a befektetési alapok elkezdték alulsúlyozni portfóliójukban a feltörekvő piacokat. Az erőforrás-kihelyezési szektort béremelkedés sújtja: a belépő szintű keresetek évi 13 százalékkal nőttek 2000-től 2004-ig, míg a középszintű vezetőké ugyanezen időszakban évi 30 százalékkal.

Az Apple döntése nyomán egyes indiai lapok megkongatták a vészharangot, ám valószínűleg nem vették figyelembe, hogy az almás cég speciális eset a nagy IT-vállalkozások körében. Bár például az iPod zenelejátszó egyes részeit a PortalPlayer Inc. hyderabadi mérnökei fejlesztették ki, az Apple sem ennek a terméknek, sem más szoftvertechnológiájának a fejlesztését nem akarta Bangalore-ba telepíteni. Szemben más nagy informatikai gyártókkal, ez a vállalat minden kutatási-fejlesztési tevékenységét és termékfejlesztését otthon tartotta a kaliforniai Cupertinóban lévő főhadiszállásán. Ezzel egyidejűleg persze nem mondtak le arról, hogy kivegyék a maguk hasznát a virágzó indiai piacból: nemrégiben megállapodtak a Nokiával évek óta sikeresen együttműködő, új-delhi központú HCL Corp.-pal az iPod ottani terjesztéséről. A cég a finn mobiltelefon-gyártó készülékeit forgalmazó hálózatában fogja árulni az Apple zenelejátszóit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

  • Digitalizált szent iratok

    A pusztulás szélén álló indiai szent iratokat őriznek meg tudósok a digitális technológia segítségével.

  • Igazi harci játékok az indiai hadseregben

    Az indiai hadsereg a számítástechnikai fejlesztésektől reméli a hatékonyság növekedését.

  • Ipari kémek iPoddal

    Biztonságtechnikai szakértők szerint a hordozható eszközök fejlődése a bizalmas cégadatok megóvását mind nehezebbé teszi.