Ma startol az új magyar aukciós portál

A Sanoma Budapest megvásárolta a HIAA Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 49 százalékát, amely a lengyel Payback csoport aukciós portáljának tesztverzióját, a tetrako.hu-t működtette idáig hazánkban. Az akvizíciót követően a portál új külsővel és struktúrával TeszVesz.hu néven – a megújítási munkálatok befejeztével – a mai naptól elérhető.

Feltűnő aktivitás figyelhető meg terjeszkedés tekintetében az utóbbi időben a térség online kereskedelmet (B2C) folytató vállalkozásainál, egyre többen lépik át működési területüknél a nemzeti határokat. Az itthoni vezető aukciósház a Vatera.hu – amely 2004-ben megháromszorozta ügyleteinek értékét és már 1 milliárd feletti forgalmat bonyolított belföldön – például lengyel és cseh aukciós oldalakban is érdekelt, de más hasonló kereskedelmi és szolgáltató cégeknél szintén napirenden van a határok nélküli működés elindítása, amit ma már az európai vámhatárok megszüntetése, a pénzügyi folyamatok és elszámolások egységesülése, az adózási kérdések tisztázódása és a logisztikai háttér kialakulása is biztonságossá tesz.  A multinacionális e-kereskedelmet folytató vállalatok – a bevásárlóközpontok 10-15 évvel ezelőtti  példáját követve –  már nyújtogatják csápjaikat az EU keleti térsége felé, ezt jelzi a piacvezető eBay magyarországi érdeklődése is. 

A finn gyökerű Sanoma Budapest és a Payback által létrehozott vegyesvállalat célja, hogy szakmai tapasztalatuknak és know-how-juknak köszönhetően az új aukciós portál néhány éven belül piacvezetővé váljon Magyarországon. A poznani székhelyű lengyel Payback több sikeres aukciós portál üzemeltetője Lengyelországban és Csehországban. Nevéhez fűződik többek között a már öt éve sikeresen működő, a TeszVeszhez hasonló lengyel aukciós portál, az Allegro. A site-nak mára 2,5 millió regisztrált felhasználója van és egyedül 2004 első felében 3,5 millió euró bevételt hozott.

A TeszVesz.hu támaszkodik majd a Sanoma Budapest erős médiahátterére és online piaci tapasztalataira. A Sanoma Budapest új médiadivíziója a második legnagyobb tartalomszolgáltató Magyarországon, mely 2002 óta nyereséges, és többek között a legsikeresebb női site-ot, a Nők Lapja Cafét, az egyik leglátogatottabb üzleti site-ot, a FigyelőNetet és a leglátogatottabb magyar horizontális portált (linkgyűjteményt), a Startlapot is működteti.

Azóta történt

Előzmények